Holder LED produkter?

LED

Før og efter holdbarhedtesten skal alle LED lyskilder eller armaturer testes i DTU Fotoniks fotometriske laboratorium. Her ses de integrerende kugle spektroradiometer opstillinger på hhv. 1.9 og 1 m i diameter. Foto. DTU Fotonik

Holder den angivende levetid på LED-produkter? Det skal et 2-årigt ELFORSK-forskningsprojekt undersøge nærmere.

Projektet bygger på den hypotese at den nye EU-forordnings holdbarhedstest er bedre til at forudsige LED produkternes tidlige fejl og egentlige levetid ved at stresse dem mere.

Store besparelser, men holder levetiden?
Den høje energieffektivitet og lange levetid af LED belysningsprodukter skaber store energibesparelser. Typisk bliver LED produkters levetid opgivet i intervallet 25.000 – 50.000 timer.

Problemet er, at produkterne ikke altid holder de lange levetider og nogle fejler meget tidligere, hvilket ødelægger de forudsagte energibesparelser. Der bliver meget sjældent udført dyre og tidskrævende testverifikation af levetiden. Det skal projektet være med til at ændre på.

Tager udgangspunkt i EU-forordning
Projektet tager udgangspunkt i den nye holdbarhedstest, som er en del af den nye EU-forordning, der blev offentliggjort i december 2019 [1].

I den nye test skal LED produkterne holdes tændt i 2½ time og slukkes i en ½ time, en cyklusperiode på 3 timer, som skal gentages 1200 gange. Det svarer til en testperiode på 3.600 timer eller omkring 5 måneder og en samlet operationstid på 3.000 timer.

Flere typer af LED produkter undersøges
Projektet undersøger forskellige typer af LED produkters levetid ved brug af den nye test og sammenligner resultater med tidligere metoder og de opgivne levetider. Resultater skal vise effekten af testen, og om den forudsiger de tidlige fejl. Der vil blive testet professionelle LED belysnings produkter, som partner virksomhederne arbejder med, men også forskellige typer af LED baserede erstatnings lyskilder som private forbrugere benytter.

Test udføres i laboratorium
Holdbarhedstest vil blive udført i DTU Fotonik’s fotometriske laboratorium. Nye automatiske monitoreringssystemer til laboratorie- og industrimålinger, der følger den nye holdbarhedstest, som er udviklet i projektet. Nye modeller til at estimere LED produkters levetid og energibesparelser i forskellige anvendelser udvikles og resultaterne fra projektet skal formidles til forskningsverdenen, belysningsindustrien generelt og forbrugere.

Det udføres i perioden fra marts 2020 til februar 2022 og ledes af DTU Fotonik i samarbejde med Fisher Lighting Aps og David Super-Light A/S.

Læs om projektet.

Referencer:
[1] KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/2020 af 1. oktober 2019, Den Europæiske Unions Tidende, L 315/209, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.315.01.0209.01.ENG&toc=OJ:L:2019:315:TOC

[2] LED Positivliste, Elforsk 342-035, https://elforsk.dk/projektdatabase/led-positivliste, Slutrapport: https://elforsk.dk/sites/elforsk.dk/files/media/dokumenter/elforsk/342-035_Slutrapport.pdf

Materialer