LED-Positivliste

Projektperiode: 2010 - 2013
Bygninger
LED-Positivlisten DTU Fotonik 342-035

Billede af LED-Positivlisten. 

Resultaterne omfatter test af et stort antal LED baserede erstatningslyskilder på det danske marked. Disse viser, at størstedelen af produkterne har en varm hvid farve og en god farvegengivelse, der lever op til kravene i EU’s Quality Charter. Derimod er energieffektiviteten af størstedelen af produkterne ikke på højde med kravene.

Projektbeskrivelse

Der etableres en dynamisk positivliste for LED-belysningsprodukter med egen hjemmeside. På grundlag af måling af LED-produkter på det danske marked kategoriseres produkterne efter lyskvalitetsparametre og pris. Resultaterne anvendes også til at styrke den danske deltagelse i internationalt standardiseringsarbejde.

Resultat

Hovedresultatet af projektet er etableringen af LED-Positivlisten, som er tilgængelig på hjemmesiden,

http://positivlisten.lednet.dk/. Det er et nyt webbaseret værktøj til formidling af testresultater for LED belysningsprodukter. Værktøjet gør det muligt at søge, sortere og sammenligne LED belysningsprodukters egenskaber som lyskvalitet og energiforbrug. Værktøjet er primært rettet mod professionelle forbrugere. Listen omfatter en række LED belysningsprodukter til erstatning af hhv. halogenspotlyskilder og glødepærer og er baseret på testresultater for en eller flere enheder af hvert produkt.

Resultaterne omfatter test af et stort antal LED baserede erstatningslyskilder på det danske marked. Disse viser, at størstedelen af produkterne har en varm hvid farve og en god farvegengivelse, der lever op til kravene i EU’s Quality Charter. Derimod er energieffektiviteten af størstedelen af produkterne ikke på højde med kravene.

En omfattede langtidstest af 48 produkter, med over 11.000 timers driftstid til d.d., giver et godt billede af, hvorledes disse LED belysningsprodukters lysmængde falder og farveegenskaber ændres over tid. Disse undersøgelser viser store variationer i målt fald i lysmængde fra fatal fejl over få tusinde timers drift til svag aftagen med 5-10 % over de 11.000 timer, hvilket svarer til levetider på omkring og over 30.000 timer.

En brugertest af en række udvalgte LED baserede erstatningslyskilder viser, at hudfarven vurderes som værende mere naturlig med en øget R9 værdi. Balancen mellem negative og positive evalueringer viste sig at skifte med R9 værdier omkring 20. Dette blev fundet for LED-spots med en sammenlignelig farvetemperatur (CCT) på mellem 2909 K og 3056 K og Ra 80 ± 2 og varierende R9 fra 3 til 27.

Et vigtigt resultat af projektet har været deltagelse i det internationale samarbejde om krav og testmetoder for LED belysningsprodukter, IEA’s SSL Annex, som indtil d.d. har resulteret i publiceringen af en række kravspecifikationer og en ny omfattende testmetode, der arbejdes videre med i de kommende år.

Projektet og dets resultater er blevet formidlet til forskellige interessenter igennem en række formidlingsaktiviteter, som workshops, foredrag og artikler i såvel aviser, brancheblade og videnskabelige tidsskrifter.

Projektdeltagere

BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
Dansk Center for Lys
Energirådgiveren
DANLED ApS
RAFA LYS ApS
Dioder-Online I/S
Flash Light A/S
LUMODAN ApS
LED-TEK A/S
Learning Lab Denmark (del af DPU)

Økonomi

Bevillingsår
2010
Tilskud
Kr. 1.305.130
54%
Egenfinansiering
Kr. 1.104.409
46%
Total budget
Kr. 2.409.539
Timer
2.710