Udfordringer ved at skabe interesse for grøn app

Projektresultat

Foto: tmrow

Et ELFORSK-projekt gjorde det tydeligt at der kun var en begrænset efterspørgsel fra borgere at bruge en app til at forstå deres klimaaftryk. De, der var interesserede, var i forvejen klimabevidste.

ELFORSK-projektets idé var at koble innovationer bag electricityMap, North app’en, Energinets API og IFTTT (If-thisthen-that) tjenesten sammen. Ved at gøre det, kunne det blive muligt for individer og små virksomheder at bruge strømmen på grønnere tidspunkter, og holde styr på ens udledninger. Hidtil har electricityMaps data været forbeholdt virksomheder med væsentlige midler - dette projekt vil gøre det data tilgængelig til langt flere.

Hvis North app’en kunne kobles sammen med Energinets nye API’er og electricityMap data’en, så vil det blive væsentligt nemmere at holde et oversigt over ens CO2 udledninger. Hvis man kunne koble IFTTT til electricityMap data, kunne det også blive væsentlig nemmere at bruge sine smarte enheder på det rigtige tidspunkt.

Gennem ELFORSK-projektet har vi lært ikke at lave projekter, der er afhængige af andres teknologier, hvis det ikke er offentligt tilgængeligt

I løbet af projektet fandt vi ud af, at North app’en ikke var så bæredygtigt, som vi havde forventet. Det var svært at få interesse fra forbrugerne, sværere end beregnet at kommercialisere, og til mindst så vi, at vores indflydelse på klimaet vil ikke være så stor som forventet, da andre fik lignende idéer, uden de samme krav, som vi havde for os selv. Det betyder, at vi valgte at fokusere på vores B2B produkt i stedet.

Vi havde håbet på, at der med indfasningen af GDPR, at der vil være nemmere adgang til flere tjenester gennem API’er. Det blev desværre det omvendte, hvor flere tjenester lukkede for deres API’er og gik over til formularer, sandsynligvis fordi det betød færre risici for tjenesterne (og krævede mindre vedligeholdelse fra deres side). Jo færre tilgængelige datakilder, jo mindre relevant blev app’en for brugerne.

Gennem ELFORSK-projektet har vi samtidig lært ikke at lave projekter, der er afhængige af andres teknologier, hvis det ikke er offentligt tilgængeligt endnu, da det kan give mange udfordringer undervejs med at få teknologien til at virke optimalt.

Projektet har været med til at givet en langt bedre forståelse af markedet og vi er kommet tættere på product-market fit, mens vi gav flere borgere og virksomheder muligheden for at bruge strømmen på det rigtige tidspunkt gennem Bloom og gennem IFTTT-tjenesten.

Hent projektets slutrapport og læs om de resultater, som projektet har erfaret under udviklingen af app´en.

Materialer