Ingen effekt af varierende elpriser – endnu

Dynamiske elpriser
ipad

Foto. Pixabay

Når elprisen skifter time for time, har det kun begrænset betydning for privatforbruget. Derfor anbefales det at målrette dynamiske elpriser til kunder med større elforbrug, såsom kunder med elbiler og varmepumper.

Dynamiske elpriser, hvor prisen på en kilowatt-time varierer i løbet af dagen, har de seneste år gjort deres indtog på det danske elmarked. Et af de første produkter på markedet var FlexEl fra Norlys Energi (tidligere Eniig), som er et såkaldt real-time pricing produkt, hvilket betyder at time prisen følger indkøbsprisen på el time for time.

Mindre udsving i forbrug
Men hvilken betydning har time-varierende elprisprodukter, som FlexEl, for forbruget? Internationale studier peger på en lille til moderat effekt, men betydningen varierer meget på tværs af studier og lande. Derfor satte det Elforsk-finansieret projekt ”Flexafregning og energieffektivitet: fører fleksibel afregning til mere effektiv el anvendelse?” sig for at undersøge det. Ved at undersøge sammenhængen mellem variation i priser og elforbrug på timebasis for 5.000 Norlys kunder med FlexEl, fandt studiet en meget begrænset effekt på husstandenes forbrug.

Dynamiske elpriser er ukendte
En oplagt forklaring er, at dynamiske elpriser er nyt i Danmark, og at forbrugere har lille kendskab til disse, og ikke mindst hvordan man kan udnytte timevariationen. Kvalitative interviews fra samme projekt underbygger også denne forklaring, men sammenholdt med internationale studier, som peger på lille til moderat effekt, så kan det ikke forventes at dynamiske elpriser vil få en stor effekt for det helt almindelige elforbrug i nærmeste fremtid.


Fokus på kunder med elbiler og varmepumper
For at dynamiske elpriser skal få større betydning i fremtiden, så peger projektet på fire fokuspunkter:

  1. Elselskaberne kan med fordel fokusere på de kunder som allerede kan og vil. Øvrige husstande vil formentlig i vid udstrækning foretrække deres kendte elprodukter og forbrugsrytmer.
     
  2. Det kan også være en fordel at fokusere på større elforbrug, såsom store huse og husstande med elbiler og/eller varmepumper. For disse husstande er der mere at spare på dynamiske elpriser, og samtidig er belastningen fra deres forbrug større.  
     
  3. Dynamiske prissignaler kan med fordel også tænkes som et incitament til at spare energi, særligt i spidsbelastningstidspunkter, snarere end til at tidsforskyde energiforbrug. Studiets kvalitative interviews viste, at det var lettere at forstå, hvordan man kunne spare energi, fremfor hvordan energiforbrug kunne ’skubbes’ til senere eller tidligere på dagen.
     
  4. Til sidst vil det på længere sigt være en fordel at knytte dynamiske prissignaler til andre genkendelige tidslige rytmer såsom myldretid eller ulvetime, og måske supplere dynamiske prissignaler med andre lignende ’signaler’, såsom en større risiko for nedbrud under spidsbelastning af elnettet.

Mere forskning på området
En bedre forståelse af hvad dynamiske elpriser betyder for energiforbrug i Danmark kræver mere forskning, for eksempel i takt med at kendskabet øges. En ny undersøgelse kunne bygge videre ved at sammenligne forbrugsmønstre før og efter, at en husstand har fået dynamiske elpriser, og fokusere mere på mulige konsekvenser hvis dynamiske elpriser bliver standarden for alle kunder.

Hent delrapport om resultater
Projektet udvikles i et samarbejde mellem BUILD med Anders Rhiger Hansen, som projektleder og Norlys Energi A/S, Norlys Holding A/S samt Ørsted Privatsalg El & Gas A/S. Hent allerede nu resultater fra projektet på elforsk.dk, som afsluttes sommer 2022.

Emner

Materialer