Flexafregning og energieffektivitet: fører fleksibel afregning til mere effektiv el anvendelse?

Projektperiode: 2020 - 2022
Bygninger
352-010_foto

Illustration af sammenhængen mellem hverdagspraksisser, energiproduktion og dagsrytmen. Illustration: Projektet.

Fleksibel elafregning bliver gradvist mere udbredt blandt danske husstande. Men hvilken be­tydning har det for husstandes elforbrug? Vil det føre til mere effektiv anvendelse af el? For nogle husstande vil det måske medføre højere elforbrug, mens det for andre vil reducere el­forbruget. Der mangler helt afgørende viden om dette. Derfor undersøger dette projekt, hvorvidt nogle typer af husstande er mere tilbøjelige til at vælge fleksibel elafregning end andre, og hvilken betydning fleksible priser har for forskellige typer af husstandes elforbrug. 

Projektet har undersøgt, hvordan dynamiske elprisprodukter indvirker på husstandes elforbrug og hverdagspraksisser. Resultaterne peger på, at det har ingen eller marginal effekt på husstandes energiforbrug, når prisen på en kWh varierer i løbet af dagen.

Projektbeskrivelse

Fleksibel elafregning, hvor prisen på el varierer time for time, er allerede hverdag for mange danske husstande. To millioner danske husstande har fået installeret fjernaflæste elmålere, og i takt med den fortsatte udrulning af disse, så får alle danske husstande snart mulighed for at vælge fleksibel elafregning og tilrettelægge deres elforbrug herefter. Men hvilken betydning har det for husstandes elforbrug? Vil det føre til mere effektiv anvendelse af el? For nogle husstande vil det måske medføre højere elforbrug, mens det for andre vil reducere elforbru­get. 

Der mangler helt afgørende viden om dette. Derfor undersøger dette projekt, hvorvidt nogle typer af husstande er mere tilbøjelige til at vælge fleksibel elafregning end andre, og hvilken betydning fleksible priser har for forskellige typer af husstandes elforbrug. 

BUILD har forsket indgående i husstandes elforbrug og hverdagsliv, og vi ønsker, at bruge den viden til bedre at forstå hvilken betydning den nye afregningsform har for husstandes hver­dagspraksisser. El forbruges gennem hverdagspraksisser, som rutinemæssigt udføres i hver­dagslivet, og elforbrug fylder ofte ikke meget i forbrugernes bevidsthed. Derfor fremhæver projektet betydningen af prissignaler i sammenhæng med andre dynamikker i hverdagslivet, samt betydningen af forskelle mellem husstande, fx i forhold til tekniske kompetencer, livsstil og energiforbrugsmønstre. 

Projektet vil levere ny viden om betydningen af fleksibel afregning, samt konkrete anbefalin­ger til hvordan fleksibel afregning sikrer effektiv anvendelse af el bedst muligt. Disse anbefa­linger vil blive udformet sammen med projektets erhvervspartnere og præsenteres på et seminar hvor energibranchen inviteres. 

Resultat

Dynamiske elpriser, hvor prisen på en kWh varierer i løbet af dagen, har ingen eller marginal effekt på husstandes energiforbrug. Derudover peger resultaterne på, at dynamiske elpriser på den ene side kan have et potentiale for at skabe mere fleksibilitet i husstandes energiforbrug, for eksempel ved at husstande forsøger at spare energi og penge, samt ved at udnytte eksisterende strategier i hverdagen til at skabe energifleksibilitet.

På den anden side efterlader vores undersøgelser også en bekymring for, at dynamiske elpriser kan presse husstandes hverdagsliv yderligere, samt komplicere allerede svært gennemskueligt elforbrug og elafregning.

Anbefalinger i forhold til en effektiv implementering af dynamiske elpriser på det danske elmarked:

  1. Sænk forventningerne til dynamiske elpriser. Denne anbefaling har to spor. For det første vil vi opfordre til at aktører på det danske elmarked sænker deres forventninger til hvor meget de i det hele taget kan påvirke danske husstandes energiforbrug. Det gælder både i forhold til at skabe større forbrugsfleksibilitet og ’nudge’ husstandes hverdagspraksisser. Husstandes behov for energi er styret af mange komplekse mekanismer, hvor udbud og efterspørgsel blot er et af disse. For det andet vil vi opfordre til at sænke forventningerne til dynamiske elpriser påvirkning af husstandes elforbrugsmønstre. Der vil formentlig være effekt af dynamiske elpriser i fremtiden, særligt i forhold til husstande med elbiler og varmepumper, men forventningen bør ikke bero på at et relativt lille prisincitament kan påvirke hverdagens ordinære rutiner. Det kan også overvejes om dynamiske elpriser (såsom ToU og RTP) i højere grad bør tilskynde til energibesparelse, og effektiv anvendelse af energi, fremfor at være et middel til at tidsforskyde energi. Det kan for eksempel være i form at reduktion af standby forbrug eller ‘overforbrug’ i spidsbelastningsperioderne.
     
  2. Målret indsatser med husstande der kan og vil bidrage til energifleksibilitet. Denne anbefaling handler primært om, at vi vurderer at mange husstande ringere forudsætninger for (kan), og mindre interesse i (vil), at bidrage til mere fleksibel (for)brug af el. Derimod er der husstande, som er interesserede i energi, har kompetencerne til at sætte sig ind i fleksibel brug af energi, og som har ressourcer, herunder tid, til at kunne gøre en indsats i deres hverdag.
     
  3. Fokusér på store slutforbrug. I tråd med de to ovenstående anbefalinger, opfordrer vi til, at der først ses på store elforbrugere. Det handler primært om elbiler og elvarme, men det kan også være husstande, som bebor større areal, eller på anden måde har særligt energipraksisser.
     
  4. Kommunikér fluktuationer i produktion og distribution af el med andet end prissignaler. Vi opfordrer til at prissignaler bliver et af flere midler til at formidle behovet for fleksibilitet i forbrug og priser. Når prisen på en kWh i en bestemt time i højere grad reflekterer hvad det koster at producere og distribuere den, herunder høj efterspørgsel, så ligner det fluktuationer, som forbrugere måske allerede kender fra myldretid, happy hour, restaurant booking og tilbudsvarer. Det kan endvidere minde om tidslige rytmer såsom ulvetime og vejrforhold. Den mest effektive måde at formidle den tidsmæssige belastningen af elnettet på, er formentlig at husstandene oplever risikoen for strømnedbrud eller lavere service i levering af strøm ved spidsbelastning. Det kan inspirere til nye måder, i en dansk sammenhæng, at købe strøm på, hvor man betaler for mængde, og levering af el ikke som udgangspunkt er ubegrænset.
     
  5. Undersøg effekten af dynamiske elpriser og potentielle utilsigtede virkninger. Den sidste opfordring er at gentage en undersøgelse af effekten af dynamiske elpriser. I løbet af dette projekt har situationen ændret sig markant, for eksempel med energiforsyningskrise, større salg af elbiler og flere dynamiske elprisprodukter på markedet. Det kræver derfor, at nye aspekter bliver undersøgt, og ikke mindst hvilke følgevirkninger det kan have for danske husstande, når prisen på el varierer time for time.

Projektet blev afsluttet sommer 2022 og BUILD udviklede projektet i samarbejde med Norlys Energi og Andel Energi.

Mere information

Projekt nummer

352-010

Projektansvarlig
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektdeltagere

Norlys Energi A/S
Norlys Holding A/S
Ørsted Privatsalg El&Gas A/S

Økonomi

Bevillingsår
2020
Tilskud
Kr. 1.296.297
82%
Egenfinansiering
Kr. 293.898
18%
Total budget
Kr. 1.590.195
Timer
2.470