Dansk design vækker OLED til live

Projektresultat
AmberEgg OLED lampe

OLED lampen AmberEgg af designer Katrin Barrie Larsen. Foto: Peter M. Madsen.

OLED-belysning kan noget, LED ikke kan, og er derfor oplagt, hvor komfort og æstetik vægtes højt for eksempel til belysning i børne- og soveværelser. DTU Fotonik og Dansk Center for Lys har øget vidensniveauet i Danmark med et OLED Academy og har inviteret designere til at komme med nye bud på produkter med OLED.

Lysdioder (LED) har vi efterhånden vænnet os til i en stribe produkter, mens organiske lysdioder (Organic Light Emitting Diode, OLED) trods perioder med hype stadig har svært ved at slå igennem.

- Men OLED kan noget, som LED ikke i samme grad kan, siger designeren Katrin Barrie Larsen fra LYS & RUM.

Katrin Barrie Larsen har som en del af et ELFORSK-projekt med et samlet budget på 2,2 mio. kr. udviklet en lampe med navnet AmberEgg.

Amber betyder rav, og navnet hentyder til, at lampen udover hvidt funktionslys også kan udsende et ravfarvet lys, der især er en fordel i de sene aftentimer og om natten, da ravfarvet lys ikke indeholder blå bølgelængder, som forstyrrer vores søvn.

Jeg har udviklet AmberEgg som et svar på den udfordring, der er i mange sovesituationer ikke mindst i børneværelser i private hjem.
...fortæller designer Katrin Barrie Larsen

- Jeg har udviklet AmberEgg som et svar på den udfordring, der er i mange sovesituationer ikke mindst i børneværelser i private hjem, fortæller Katrin Barrie Larsen.

Natlampe af ahorntræ

AmberEgg kombinerer nedadrettet, hvidt læselys med et ravfarvet natlys, som ikke indeholder søvnforstyrrende blå bølgelængder. Mange forældre oplyser, at det kan være svært at finde en lampe, der både har godt læselys til godnat-læsningen, og som samtidig fungerer godt som natlampe.

- De blå bølgelængder, som der er i alt hvidt lys, har den ulempe, at de holder os vågne og forhindrer produktion af søvnhormoner, men med denne nye OLED-lampe kan man få begge dele i et og samme produkt med en enkel lille bevægelse, fortæller Katrin Barrie Larsen.

Væglampen, som er lavet af lyst ahorntræ, er vipbar, så når læsningen er til ende, kan man med en enkelt bevægelse skifte fra hvidt, blødt læselys uden blænding til rav-farvet sovelys. Nogle børn foretrækker at have lidt lys, når de skal sove, og her har OLED's bløde fladedækkende lysudsendelse en klar fordel fremfor almindelig LED.

Projektleder Johannes Lindén fra DTU Fotonik peger på, at OLED også har en række andre fordele – herunder at det er en uhyre energieffektiv lyskilde, der ikke afgiver nær så meget varme som LED.

- Lyset er varmt, behageligt og blændfrit og er samtidig cirka fem gange mere energieffektivt end en glødepære. OLED’er lyser fra en flade snarere end fra et blændende punkt, og så er OLED’er ultratynde og kan derfor anvendes på helt andre måder. Fordi OLED’er næsten ikke afgiver varme, kan de indbygges i næsten alle materialer herunder træ, oplyser Johannes Lindén.

Catch 22

Designmæssigt tilbyder OLED altså mange frihedsgrader. Prisen på at producere OLED er gået kraftigt ned de seneste år, og teknologien har et stort potentiale, men…

- Desværre er antallet af europæiske producenter gået ned, og OLED har det svært. Producenterne venter på, at der er et marked, og kunderne venter på, at der er nogle produkter, siger Johannes Lindén, der kalder denne situation en ’Catch 22’ som kendt fra Joseph Hellers berømte bog om dette paradoks.

For at få løst op for hårdknuden har DTU Fotonik sammen med Dansk Center for Lys inviteret 20 designere til at få opdateret viden via et OLED Academy. Efter en grundig undervisning om de nyeste erkendelser har deltagerne tegnet et produkt.

De fem bedste blev udvalgt og fremstillet som lysende prototyper. AmberEgg og de fire andre modeller er blevet udstillet i det lækre skandinaviske mekka for design, Design Werck, i København. De fire øvrige prototyper er designet af Christian Flindt, Hans Christian Asmussen, Simon Berardino og Nikolay Marinov.

Dansk fingeraftryk

Direktør Anne Bay fra Dansk Center for Lys er begejstret for resultaterne:

- Det er virkelig lykkedes at sætte et godt dansk fingeraftryk på ideerne. Her i landet har vi en smuk, men også tung arv fra blandt andre Arne Jacobsen, Jørgen Utzon og Poul Henningsen at løfte, når det gælder verdenskendt lysdesign. Lamperne skal fremfor alt lyse godt til gavn for mennesker – ikke bare se godt ud, siger Anne Bay.

Formålet med projektet har været at øge vidensniveauet for belysningsindustrien om OLED-teknologi og realisere nye produkter baseret på OLED. Det er lykkedes.
...siger Johannes Lindén, DTU Fotonik

- Formålet med projektet har været at øge vidensniveauet for belysningsindustrien om OLED-teknologi og realisere nye produkter baseret på OLED. Det er lykkedes, siger Johannes Lindén, der håber, at AmberEgg og de øvrige produkter kommer i produktion, og at der er sat en positiv spiral i gang.

Katrin Barrie Larsen har været i kontakt med flere producenter, men endnu er der ikke skrevet under på en kontrakt. Hun føler sig imidlertid helt sikker på, at AmberEgg bliver sat i produktion, bl.a. fordi den passer ind mange forskellige steder, og opfylder et behov, der rent faktisk er.

- Udover børneværelser og generelt i soveværelser er AmberEgg også oplagt i plejesektoren, på hoteller, gangarealer, trappeforløb og mange andre steder, hvor der er brug for et stofligt natlys, der ikke forstyrrer vores døgnrytme mere end nødvendigt, siger Katrin Barrie Larsen.

Design som løftestang

Med projektet, der er støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje, er der udgivet en rapport på engelsk, som viser ’state of the art’ inden for OLED-teknologi, ligesom der er mere specifik viden om en række indkøbte OLED-paneler.

Civilingeniør Ditte Mikkelsen fra Dansk Energi tøver ikke med at kalde projektet en succes.

- Forskere fra DTU har samarbejdet med professionelle designere om at udvikle energieffektive OLED-lamper. Ved at fokusere på design håber vi, at lysproducenterne bliver mere interesseret i den nye teknologi, som skal være tiltalende for kunderne for at slå igennem på markedet. De fem prototyper er rigtig flotte, konstaterer Ditte Mikkelsen.