OLED Academy - fremtidsperspektiver for energibesparelser

Projektperiode: 2017 - 2019
Bygninger
Fem OLED prototyper 349-032

De fem OLED designs, som blev udstillet på Design Werck. OLEDchain by Simon Berardino; Sove‐æg by Katrin Berrie Larsen; Leaves by Hans Christian Asmussen; OLED‐OLOR by Nikolay Marinov; Base Light by Christian Flindt. Foto: Peter M. Madsen.

Projektet søger at løfte vidensniveauet for en generation i lysbranchen inden for OLED, og katalysererealisering af nye gode løsninger baseret herpå.

Øget vidensniveau for belysningsindustrien omkring OLED og katalysere udviklingen og realisering af nye lysprodukter med OLED.

Projektbeskrivelse

Projektet søger at løfte vidensniveauet for en generation i lysbranchen inden for OLED, og katalysererealisering af nye gode løsninger baseret herpå.

Ved at give et så massivt og bredt kommunikeret vidensløft inden for et smalt fagligt segment, er mulighedsrummet stort for at katalysere mange effekter, der kan skabe meromsætning på produkter baseret på OLED teknologi og hermed katalysere energibesparelser på en teknologi, der bliver tiltagende mere energieffektiv.

Designerne i belysningsbranchen er en af de afgørende led i værdikæden for realisering af lysløsninger, og ved at skabe et særligt målrettet uddannelsesforløb for disse løftes dette kreative led i værdiskabelsesprocessen op på et niveau, der åbner mulighedsrummet op for at skabe unikke løsninger på teknologien præmisser, der kan skabe vækst og arbejdspladser baseret på den nye OLED teknologi bringer med sig.

DTU Fotonik og Dansk Center for Lys udgør projektteamet, der spænder vidt i bredden mellem alle aktører i lysbranchen og i dybden rent fagligt; lysteknisk og vidensmæssigt. Ud over kursusmateriale realiseres 2 OLED videnscentre (DTU Fotonik og DCL), et leverandørnetværk, publikationer på dansk/engelsk, konference samt 5 vellykkede prototyper.

Resultat

Formålet med projektet var at øge vidensniveauet for belysningsindustrien omkring OLED teknologi og katalysere udviklingen og realiseringen af nye belysningsprodukter baseret på OLED.

Designere i belysningsindustrien udgør et af de vitale led i værdikæden frem mod realiseringen af belysningsløsninger og nye belysningsprodukter. OLED Academy projektet arrangerede I anden halvdel af 2018 et kursus for 20 designere, som blev undervist af eksperter fra DTU Fotonik og DCL i hhv. OLED teknologi og lysdesign.

Det har været rigtig spændende at undersøge denne nye teknologi nøjere, og assistere designerne omkring tilblivelsen af deres ideer
projektleder og forsker på DTU Fotonik Johannes Lindén.

Herefter var opgaven for hver deltager at designe et produkt baseret på OLED teknologi. Fem vindende forslag blev udvalgt og realiseret som færdige modeller.

De fem modeller blev fremvist ved en afsluttende udstilling den 11. december 2018 i København på Design Werck, som er et mødested og showroom for udvalgte nutidige danske og skandinaviske designs.

Det er virkelig lykkedes at sætte et godt dansk fingeraftryk på ideerne. Her landet har vi en smuk, men også tung arv fra blandt andre Arne Jacobsen, Jørgen Utzon og Poul Henningsen at løfte, når det gælder verdenskendt lysdesign. Lamperne skal fremfor alt lyse godt til gavn for mennesker – ikke bare se godt ud”.
direktør Anne Bay fra Dansk Center fra Lys.

Projektet og dets resultater er blevet beskrevet i flere artikler i lys og belysnings branchens tidskrifter, såvel i Danmark som i Sverige.

Håbet er at projektet vil anspore lysdesignere til at bruge deres nye viden om OLED teknologi i deres fremtidige arbejde, som på den måde vil lede til flere OLED baserede anvendelser og produkter.

Som yderligere resultat af projektet, er udarbejdet en rapport, som viser state of the art indenfor OLED teknologi, og som også præsenterer en fotometrisk karakterisering undersøgelse af en række indkøbte OLED paneler.

Projektet er ledet af Johannes Lindén og Carsten Dam-Hansen fra DTU Fotonik og i tæt samarbejde med Anne Bay fra Dansk Center for Lys. 

Mere information

Projekt nummer

349-032

Projektansvarlig
DTU Fotonik

Projektdeltagere

Dansk Center for Lys

Økonomi

Bevillingsår
2017
Tilskud
Kr. 1.403.880
64%
Egenfinansiering
Kr. 790.720
36%
Total budget
Kr. 2.194.600
Timer
3.000