Projektdatabase

Projektdatabasen indeholder alle de projekter, som ELFORSK har støttet med midler. Der er en kort introduktion af projekternes formål og kontakt information for de igangværende projekter. For de projekter, som er færdige, er der en slutrapport med resultater, som du kan down loade.

Viser 1 - 25 af 100
Projekt nummer
221-496435
Projektperiode: 2023 - 2025
Viegand Maagøe A/S

Projektet ”Machine Learning til Energi- og Procesoptimering (MLEEP)” vil integrere machine learnings algoritmer direkte i 5 danske industrivirksomheder – alle med forskellige problemstillinger og udfordringer – og forsøge at belyse potentialer, muligheder og barrierer ved anvendelsen af kunstig intelligens til energi- og procesoptimeringer af produktionsanlæg.

Projekt nummer
353-009
Projektperiode: 2021 - 2023
Alflow

Projektet vil udvikle en teknologi, der gør det muligt at koge faste fødevarer som fx kødprodukter hurtigt, energieffektivt og uden kvalitetsforringelser. 

Projekt nummer
353-005
Projektperiode: 2021 - 2023
Teknologisk Institut

Projektet udvikler metoder med tilhørende værktøj til optimering af energiforbrug og identifikation af energisparepotentialer i industrivirksomheder

Projekt nummer
352-036
Projektperiode: 2020 - 2021
DVI Energi A/S

Projektet vil understøtte en udfasning af fossile brændsler til individuel opvarmning. Der udvikles en varmepumpe (5-16kW), der anvender et naturligt kølemiddel (propan), hvilket imødekommer de problematikker, der findes ved de konventionelle kølemidler.

352-024_foto3
Projekt nummer
352-024
Projektperiode: 2020 - 2022
COWI A/S

Projektet har afdækket potentialet med udnyttelse af spildevand inden vandet ledes til kloaksystemet. Der er testet, hvordan varmepumper kan integreres i energirenovering og nybyggeri ved at dække varmebehovet.  Løsningerne har vist at de bidrager til at øge elektrificeringen af bygningernes energiforbrug og muliggør brug af varmepumper med en højere energieffektivitet.

Projektet tester, hvordan varmepumper kan integreres i energirenovering og nybyggeri ved at dække varmebehovet. Varmepumpen anvendes til at genvinde varme fra bygningens spildevand, inden vandet ledes til kloaksystemet. På den måde bidrager løsningen til at øge elektrificeringen af bygningers samlede energiforbrug, og det bliver brugerøkonomisk mere attraktivt at investere i varmepumper.

352-009_foto
Projekt nummer
352-009
Projektperiode: 2020 - 2022
Teknologisk Institut

Projektet har fremstillet en prototypekompressor, som er installeret på en testrig. Her blev der udført en velfungerende mekanisk funktionstest og en ydelsesmåling for kompressoren.
 

I projektet udvikles en tunnelovn og en højtemperaturvarmepumpe til et hidtil uset højt temperaturniveau på over 200 °C til anvendelse i tunnelovne og tørreanlæg. Varmepumpen vil have vand som kølemiddel og dermed være miljøvenlig. 

Projekt nummer
351-058
Projektperiode: 2019 - 2021
Dansk Energi Management

Projektet har bekræftet, at der er store elbesparelser at hente på ændret adfærd i industrivirksomheder. Hos en af testvirksomhederne er der opnået en 5%-effektivisering kWh/ton produceret plast på én lokation.

Projektet vil videreudvikle et allerede afprøvet og implementeret koncept til energibesparelser i storkøkkener.

351-057_foto
Projekt nummer
351-057
Projektperiode: 2019 - 2021
FoulingCure ApS

Projektet har vist at et nyt anti-fouling system kan forebygge energitab og større driftstab fra varmevekslere.

Projektet vil demonstrere konceptet anti-foulingsystem for pladevarmevekslere.

Projekt nummer
351-032
Projektperiode: 2019 - 2020
Himmerlands Energi- og Miljøforening

En gennemgang af SMV-virksomheder indikerer, at der er et besparelsespotentiale  på mellem 5 og 20% af elforbruget, som der vil være en samfundsøkonomisk gevinst ved at få realiseret.

Via casestudies viser vi, hvordan konkrete energi- og indeklimamålinger (data) kan give Xtra Small produktionsvirksomheder et incitament til at gennemføre energieffektivisering, konvertering til elbaseret opvarmning og indføre energistyring.

351-026_foto
Projekt nummer
351-026
Projektperiode: 2019 - 2020
SC Solution ApS

Konkret har projektet skabt et demonstrationsprojekt, hvor én af de største fødevare producerende virksomheder har kunne overholde de tekniske krav, der er for godkendelse til systemydelser.

Varmepumperne bruger ikke de styringsmæssige muligheder, der er til­gængelige i dag, og som kan være med til at sikre en energiøkonomisk driftform, i samspil med de øvrige energisystemer der findes i virksomheden og elnettet. 

351-022_foto
Projekt nummer
351-022
Projektperiode: 2019 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har udviklet et nyt værktøj til behovsafdækning for dampforbrugende systemer.

Dampproduktion i industrien er for nuværende primært baseret på traditionelle fossilt fyrede kedelløsninger. Den grønne omstilling fra fossile til vedvarende energikilder kræver der bl.a. udvikles teknologier for energieffektiv eldrevet dampproduktion. I den sammenhæng er højtemperaturvarmepumper en attraktiv mulig, idet spildvarme, fjernvarme eller anden varme­kilde kan konverteres til damp med høj virkningsgrad. 

Projekt nummer
351-014
Projektperiode: 2019 - 2020
Transition ApS

Nye værktøjer målrettet SMV’ere skaber fokus på databaseret energiledelse, og skal sikre flere energibesparende projekter.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at det er kompliceret at komme i gang med databaseret energiledelse. I projektet gennemføres en undersøgelse af SMV’ers konkrete ønsker til energiledelse, og der udvikles materiale og kurser til at opkvalificere installatører, der er den primære kilde til viden om energieffektivisering for SMV’er.

351-013_foto
Projekt nummer
351-013
Projektperiode: 2019 - 2021
METRO THERM A/S

Projektet har påvist at med brugerøkonomiske analyser med beregningsprogrammet PVTBAT, at PVT-booster og PVT drevne varmepumper med fordel kan erstatte eksisterende gasbaseret varmeproduktion til både varmt brugsvand og rumvarme.

Projektet vil udvikle en ny og temperaturfleksibel varmepumpe inkl. varmtvandsbeholder, der kan levere både varmt brugsvand og rumvarme, og som kan fungere optimalt i samspil med lavtemperaturfjernvarme og PVT-paneler- PVT-Boosteren. Gennem laboratorietests og pilot­anlæg optimeres enheden til et bredt temperaturområde. 

foto
Projekt nummer
351-012
Projektperiode: 2019 - 2022
Teknologisk Institut

Det er lykkedes at udvikle og teste en luft-vand-varmepumpe til gulvvarme med det naturlige kølemiddel R290 (propan) og med en forbedring af energieffektivitet.

I projektet vil der blive udviklet og afprøvet en ny generation af luft-vand-varmepumper, der benytter propan (R290) som kølemiddel. Målsætningen er at øge energieffektiviteten med 5- 10 %. Det nye produkt skal være i den bedste energiklasse (A+++) og leve op til EU's Ecodesignkrav. Projektet udføres i samarbejde med bl.a. landets største varmepumpeproducent (Nilan A/S) og tre andre partnere.

350-052_foto
Projekt nummer
350-052
Projektperiode: 2018 - 2022
Teknologisk Institut

Der er udviklet og opbygget en inddamper med vanddamp som kølemiddel, der har til formål at teste den nyudviklede Rotrex-kompressor.

Projektet vil gennem en blanding af teoretiske analyser og målinger i laboratoriet medvirke til at sikre, at fremtidige højtemperaturvarmepumpesystemer til industrien baseret på vanddamp bliver udviklet og afprøvet.

350-039_foto
Projekt nummer
350-039
Projektperiode: 2018 - 2021
Teknologisk Institut

Projektet har vist at der ved simple software kan realiseres energibesparelser svarende til 22% af det samlede energiforbrug, som bruges til køl og frys i den danske restaurationsbranche.

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.

 

Projekt nummer
350-038
Projektperiode: 2018 - 2021
DTU Mekanik

Projektet viser, at elektrificering er mulig og teknisk gennemførlig for en væsentlig del af det danske industrielle procesopvarmningsbehov. Det er fundet, at behovet for brændsler kan reduceres til 10 % af den nuværende anvendelse, mens den resterende anvendelse kan elektrificeres.

Formålet med projektet er at vise realiseringsmulighed og optimal tilgang for at substituere procesvarme fra forbrænding af fossile brændstoffer med 100 % el-baseret varme.

Graf: Gasforbrug som funktion af slurryflow før ”datavask”.
Projekt nummer
350-035
Projektperiode: 2018 - 2020
Teknologisk Institut

Det er muligt at opstille energinøgletal for produktionsvirksomheder med komplicerede produktionsprocesser uden besvær. Så virksomheder kan tjekke deres energiforbrug for at vurdere om energieffektiviteten kan forbedres.

Ved operationelle nøgletal forstås nøgletal af en sådan kvalitet, at de bl.a. kan benyttes til at identificere årsager til faldende energieffektivitet samt troværdig dokumentation af effekten af energibesparelsestiltag.

Forsøgsopstilling til lagring af solcellestrøm i enfamiliehus. Fra venstre ses lithium-ion-batterier, der kan lagre ca. 5 kWh el; derefter den gule lader/inverter og til højre varmepumpen med ekstra buffer-lager samt brugsvandstank.
Projekt nummer
349-063
Projektperiode: 2017 - 2019
Teknologisk Institut

Der er opbygget et fungerende avanceret energisystem, der kombinerer solceller (PV), batteri, varmepumpe og varmelager i en bolig.

Projekt vil optimere systemet, således at den elektriske belastning bliver mere jævn ved hjælp af en ny styring, der sikrer, at der op- og aflades på hhv. batterier og varmepumpe på den mest effektive måde.

Projekt nummer
349-058
Projektperiode: 2017 - 2019
Green Lab Brugerinnovation

Få overblik over, om kunderne havde udfordringer i valg  og i købs-/leje-processen af varmepumper og hvad der bremser og forsinker investeringer i varmepumper i eksisterende helårshuse.

Dette projekt vil undersøge blandt 300 husejere, der har bedt om tilbud på en vandbaseret varmepumpeløsning til et eksisterende helårshus, om de har købt/lejet en varmepumpe, fortsat ser på eller har opgivet en varmepumpeløsning, og hvilke udfordringer, de eventuelt har mødt i processen ud over det forhold, at en vandbaseret varmepumpe kræver en vis investering, hvis den ikke lejes.