Fingeraftryk for forebyggende vedligehold og energioptimering i restaurationsbranchen

Projektperiode: 2018 - 2021
Industri
350-039_foto

Figur - Funktionsdiagram for den udvidede overvågning.

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.

 

Projektet har vist at der ved simple software kan realiseres energibesparelser svarende til 22% af det samlede energiforbrug, som bruges til køl og frys i den danske restaurationsbranche.

Projektbeskrivelse

Projektets formål er på baggrund af el-, temperatur- og brugsdata fra køleanlæg i restaurationsbranchenat detektere gemte potentialer i form af mulige energisparetiltag, behov for proaktivt vedligehold samt adfærdsregulering.

Data vil blive analyseret mhp. at finde generiske ”fingeraftryk”, der kan indbygges i en udvidet overvågning af køleanlæg – i første omgang i walk-in køle-/frostrum i restaurationsbranchen.

Et fingeraftryk defineres som en hændelse, et forløb eller en ændret profil, som af en automatisk overvågning spores i opsamlet måledata.

Den udvidede overvågning indregulerer da automatisk anlægget eller gør brugeren opmærksom på behovet for handling samt mulige løsninger.

Projektets resultater vil understøtte aktiveringen af energisparpotentialer, der er svært tilgængelige i en branche, hvor energibesparelser ikke prioriteres højt. En aktivering, der foruden en økonomisk gevinst, også understøtter forhøjet fødevarekvalitet, reduktion af madspild og bedre arbejdsmiljø.

Projektet opdeles i to faser, hvoraf nærværende projektansøgning udgør fase ét. I fase ét udvikles den udvidede overvågning af walk-in køle-/frostrummet – et proof-of-concept for den udvidede overvågnings potentiale. I fase to udvikles et "multi-overvågningsaggregat", der installeres ved elhovedtavlen og automatisk detekterer, hvilke større energiforbrugende komponenter, der er opkoblet til tavlens udføringer. Dette aggregat muliggør overvågning af komponenter som ventilation, komfortvarme, plugin-apparater og andre større energiforbrugende komponenter.

Erfaringerne fra projektet vil kunne ”kopieres” til andre brancher og anvendelsesområder.

Resultat

Projekt kan overordnet set konkludere at der kan afdækkes mulige energibesparelser, her specifikt elbesparelser i walk-in køle-/frostrum i restaurationsbranchen ved blot at måle på temperaturen på et vilkårligt sted i walk-in køle-/frostrummet. Elbesparelserne relaterer sig til brug og adfærd samt proaktivt vedligehold.

El-besparelsernes størrelse relateret til brug kan afdækkes ved at måle elforbruget under normal drift og sammenholde dette med hvordan elforbruget reduceres, når walk-in køle-/frostrummet ikke er i brug eller over en længere periode, hvis temperaturdata peger på en løbende degradering af køleanlægget.

Store datamængder er blevet analyseret fra fem datasæt/værter her i projektet. Dataanalysen har givet input til ”generiske fingeraftryk” for energibesparelsespotentialer og uhensigtsmæssig adfærd som er samlet i et katalog over de fundne ”fingeraftryk” for walk-in køle-/frostrum. Dette katalog kan findes i bilag 10 til rapporten.

Med afsæt i kataloget med de fundne fingeraftryk, er det forsøgt at programmere fingeraftrykkenes udtryk ind i en softwarealgoritme, der automatisk skal kunne detektere dem, hvis de opstår. Det har været svært under projektet at få fingeraftrykkene programmeret ind i en softwarealgoritme, som også kan adskille fingeraftrykkene fra hinanden. Det har været vanskeligt, da vi undervejs i projektet måtte sige farvel til en nøgle-projektpartner med programmeringskompetencer. Heldigvis trådte elektronikproducent Eupry ind i projektet i stedet. Eupry blev sammen med andre af projektets partnere, dog også hårdt ramt af corona-pandemien i foråret 2020, hvilket tvang dem til at reducere deres engagement i projektet.

Det kan konkluderes at en af projektets vigtigste resultater er et proof-of-concept for den udvidede overvågning som kan realisere et sparepotentiale på lige knap 30 GWh pr. år.

Det er derfor lykkedes at få implementeret de to vigtigste fingeraftryk i softwarealgoritmerne. På den måde kan der måles brugeradfærd (antal døråbninger), samt køleanlæggets belastningsgrad (reservekapacitet).

Det vides fra tidligere kortlægningerne af energiforbrug i restaurationsbranchen, at køl og frys har energiforbrug svarende til 469 TJ (tera-Joule) pr. år i 2012. Det kan antages at op til 75% af energiforbruget til køl og frys er relateret til brug og adfærd som kan påvirkes, og at energieffektiviteten vil blive 15% bedre ved brug af den udvidede overvågning jf. potentialet belyst i figur 3 ved at udføre proaktivt vedligehold og energioptimeret brugeradfærd. Ud fra dette, vurderes det muligt at halvdelen af det energisparepotentiale (22%) som er belyst i indledningen kan realiseres under forudsætning af at den udvidede overvågning implementeres fuldt ud i hele branchen. På baggrund af dette kan det konkluderes at en af projektets vigtigste resultater er et proof-of-concept for den udvidede overvågning som kan realisere et sparepotentiale på lige knap 30 GWh pr. år.

Projektet sluttede i 2021 og Teknologisk Institut var projektleder for projektet, som blev udarbejdet i et samarbejde mellem elektronikproducent Eupry Aps, Flexmeter, AK-centralen og Københavns Kommune.

Mere information

Projekt nummer

350-039

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Dokumenter

Projektdeltagere

R&M-EL
Sensohive Technologies ApS
AK-Centralen A/S
Københavns Kommune

Økonomi

Bevillingsår
2018
Tilskud
Kr. 1.099.836
63%
Egenfinansiering
Kr. 655.464
37%
Total budget
Kr. 1.755.300
Timer
2.450