Muligheder og barrierer for udvikling af danske "Energy Service Companies" (ESCO-virksomheder)

Projektperiode: 2006 - 2006
Industri
ESCO bog DI forside 339-016

Det handler om at tydeliggøre muligheden for at foretage
risikofrie investeringer i energibesparelser og overgang til vedvarende energi. Resultater fra dette projekt er videreført i projekt 339-015, som har udviklet en bog. Foto: Forside af bogen, DI. 

Projektet har afdækket potentialet såvel som barrierer for internationalt agerende ESCOs med base i Danmark. Den første vigtige konklusion er at danske aktører har stor interesse for ESCOs samt at de vurderer at markeds-potentialet er stort og at potentialet er vokset markant de seneste år.

Projektbeskrivelse

Der gennemføres en workshop for at få afklaret, om der kan udvikles et egentligt marked for internationalt agerende ESCO-virksomheder i Danmark. Workshoppen vil opsamle erfaringer med energiservice-konceptet for på det grundlag at kunne foreslå en incitamentsstruktur, der kan fremme udbredelsen af ESCOs.

Resultat

Projektet har afdækket potentialet såvel som barrierer for internationalt agerende ESCOs med base i Danmark. Den første vigtige konklusion er at danske aktører har stor interesse for ESCOs samt at de vurderer at markeds-potentialet er stort og at potentialet er vokset markant de seneste år.

Mere end otte ud af ti adspurgte mener at markedspotentialet er tilstrækkelig stort for danske ESCOs til at arbejde videre med modellen. I lyset af den ændrede prisstruktur på det globale energimarked og Danmarks begrænsede kapacitet til selvforsyning af olie og gas inden for den nærmeste fremtid er ESCO-modellen et oplagt instrument i Danmark. Men endnu større er det internationale potentiale i form af eksport.

Dette understreges af at EU-Kommissionen i sin Grønbog om energieffektivi-tet fra juni 2005 eksplicit peger på at netop ESCO-modellen kan være værd at dyrke yderligere, hvis EU skal nå sine målsætninger om reduktion af ener-giforbruget. Samtidigt er der behov for videreudvikling og nytænkning. Ikke mindst er der behov for at tænke internationale klimaaftaler ind i finansieringsmodellen. Via Clean Development Mechanism (CDM) og Joint Implementation (JI) kan instrumenterne for ESCO-finansiering styrkes væsentligt og bidrage yderligere til dansk konkurrenceevne inden for energibesparende teknologier. For at realisere potentialet for internationalt agerende ESCOs med base i Danmark skal de identificerede barrierer analyseres og overvindes. Dette kræver en fælles indsats fra samtlige potentielle aktører i ESCO-modellen og det er nødvendigt at både industri og politikere sætter fokus på udviklingen af konceptet og rammebetingelser.

Energi Industrien har taget det første skridt igennem den afholdte Workshop og afrapporteringen i nærværende rapport. De to næste initiativer er følgende:

  1. For det første oprettes et ESCO-netværk i Dansk Industri, der kan virke som det efterspurgte bindeled og kommunikationsforum mellem relevante ESCO-brugere.
  2. For det andet vil Energi Industrien arbejde for at få belyst den efterspurgte best practice inden for ESCO-modellen. Dansk Energi vil modtage en ansøgning om finansiel støtte til at realisere begge disse initiativer.

Mere information

Projekt nummer

338-048

Projektansvarlig
DI - Dansk Industri

Økonomi

Bevillingsår
2006
Tilskud
Kr. 86.500
45%
Egenfinansiering
Kr. 105.722
55%
Total budget
Kr. 192.222
Timer
252