Energieffektiv belysning gennem fotorealistisk visualisering

Projektperiode: 2014 - 2016
Bygninger
Fotorealistisk visualisering 346-046

Testsetup af fotorealistisk visualisering med forskellige testpersoner. Foto: SBI AAU

I projektet er der udviklet et værktøj, der understøtter hele forløbet i forbindelse med fotovisualisering af belysningsløsninger.

Projektbeskrivelse

Rapportens hovedformål er at undersøge forskellige belysningstyper for seks scenario ihenholdsvis kontorlandskaber, mødelokaler, skoler, hospitaler og atrium. De forskellige belysningstyper evalueres i forhold til deres energi forbrug (W/m2) og deres belysningskvalitet bedømmes af et panel af observatører. Derved vurderes de bedste belysningstyper som scorer højest i begge kategorier og dermed både har en høj lyskvalitet samt er højst effektive. Ved metoden blev der identificeret følgende resultater/strategier: Ved effektiv bordbelysning kan man reducere strømforbruget i loft armaturer ved at skrue belysningsstyrken ned. Brug af ”vægvasker” belysning er generelt effektivt til at få rum til at virke større og kan styrke arkitektoniske træk uden at påvirke strømforbruget betydeligt. Ved at ændre lysets farvetemperatur kan man opnå interessante rum opfattelser, effekten på energiforbrug er dog ikke blevet fastsat.

Resultat

I projektet er der udviklet et værktøj, der understøtter hele forløbet i forbindelse med fotovisualisering af belysningsløsninger:

  1. Modellering af deltaljerede scenarier med eksempelmiljøer, som viser forskellige lyssætninger i et specifikt rum. Metoden gør det nemt at udvikle og teste mange lyssætninger af det samme rum.
  2. Visuel præsentation på kalibrerede skærme, som giver en meget realistisk lysoplevelse med mulighed for f.eks. at sammenligne belysningernes blænding og deres samspil med rummets farver.
  3. Grafisk visualisering af resultaterne, der placeres i en matrix, som viser den oplevede kvalitet og energiforbruget i de enkelte scenarier.

Værktøjet er som del af projektet blevet brugt til at gennemføre en række tests af lysscenarier for et mødelokale, et klasselokale, et atrium, et shoppingcenter, et kontormiljø og en hospitalsstue.

Næsten 100 testpersoner fra erhvervslivet har gennemført test, hvor forskellige lysscenarier er blevet sammenlignet parvis.

Resultaterne er indsat i et koordinatsystem, hvor den oplevede kvalitet er X-aksen og energieffektiviteten er Y-aksen. Det fremgår herefter tydeligt hvilke løsninger, der vil være mest attraktive med både høj energieffektivitet og den mest værdsatte belysning.

Resultaterne giver en klar indikation af hvilke af de specifikke scenarier, testpersonerne foretrækker. Samtidig viser de en generel tendens med hensyn til hvilket lys, vi synes bedst om. Eksempelvis vil de fleste af os gerne have en lampe på arbejdsbordet, en pendel over mødebordet og andet specifikt lys til særlige formål. Vi foretrækker også, at lyset i loftet kommer fra flere og mindre lamper med lavere intensitet.

Projektet blev nomineret til ELFORSK Prisen 2017. 

Projektdeltagere

Rambøll A/S
Henning Larsen Architects
Dansk Center for Lys

Økonomi

Bevillingsår
2014
Tilskud
Kr. 1.407.557
72%
Egenfinansiering
Kr. 546.173
28%
Total budget
Kr. 1.953.730
Timer
2.900