Solcelle-ejere får hjælp til at vælge batteri

Teknologisk Institut er i et ELFORSK projekt ved at efterprøve nyudviklede metoder, der kan hjælpe danske boligejere med at vælge det bedste batterianlæg til lagring af solcelle-strøm.

ELFORSK-projektet baner nu vej for ansøgning til EUDP om støtte til en prøvningsordning for batteri og hybridanlæg.

I forskningsprojektet ”Benchmark af nettilsluttede batterianlæg til bygninger” har Teknologisk Institut og en række projektpartnere fået tilskud til at udvikle en metode til pålidelig test og sammenligning af solcelle-batteriers energikapacitet og effektivitet.

Projektet, der er støttet af ELFORSK-puljen under Dansk Energi, leverer et metode-grundlag, der kan understøtte en eventuel frivillig dansk prøvningsordning.

Ambitionen er, at den færdige metode skal gøre det lettere for installatører og boligejere at navigere i markedet for batterier til lagring af strøm fra solceller. 

https://de7ps54rd7sof.cloudfront.net/fileadmin/_processed_/d/d/csm_graf1solcelle_1001ca9613.png

I Danmark er der nu installeret ca. 1000 MW solenergi, men der kan være meget mere på vej. Energinet viser her mulige forløb for udbygning med solcelleanlæg og kombinerede solcelle- og batterianlæg (kombi anlæg).

Gem strømmen og brug den senere

Solceller og batterier vil fortsat falde i pris. Med bygningsintegrerede løsninger vil hele taget bestå af solceller i fremtiden med en markant overproduktion af energi om dagen. Uden et batterianlæg til at lagre solcellestrømmen mistes energien eller alternativt må den strøm, man ikke bruger med det samme, sælges til energinettet under til tider ugunstige økonomiske vilkår.

Et typisk dilemma er, at strømmen produceres om dagen, hvor vi ikke er hjemme, mens vores energiforbrug typisk er størst om aftenen.

Med et batterianlæg kan man blive mere selvforsynende, idet overskudsstrømmen kan lagres, så man kan bruge den senere.

Også selvom man ikke har solceller, kan et batterianlæg i fremtiden være en idé, idet man får mulighed for at købe og lagre strøm fra elnettet, mens den er billigere, til senere brug, eller begrænse den maksimale effekt man trækker fra elnettet.

Stigende interesse for solcelle-batterier

Et skøn fra Energinet lyder på at produktionskapaciteten for solceller kan tidobles over de næste 25 år til 7,5 gigawatt. Ifølge tal fra Energistyrelsen er der 99.355 solcelleanlæg med en kapacitet på 929 MW i Danmark pr. 1. maj 2018, og styrelsen vurderer, at endnu flere boligejere vil investere i solenergi i fremtiden.

TEKNIQ vurderer at der allerede er installeret mere end et par tusinde batterianlæg i Danmark. Det kan også påvirke efterspørgslen på rene batteri-anlæg, hvis flere netselskaber gør som i Norge, hvor man er begyndt at ændre el-afregningen for forbrugere til også at være effektbaseret, således at der betales efter månedens højeste effektforbrug.

Frivillig dansk prøvningsordning

Solcelle-branchen så gerne, at de kan tilbyde kunder og rådgivere bedre muligheder for at overskue markedet med hensyn til ydelse og effektivitet for de mange meget forskellige løsninger, der tilbydes.

Derfor har flere repræsentanter fra solcellebranchen sammen med Teknologisk Institut ansøgt EUDP om støtte til at etablere grundlag for en prøvningsordning for batteri og hybridanlæg. Prøvningsordningen vil netop basere sig på metoderne, der er under udvikling i ELFORSK-projektet ”Benchmark af nettilsluttede batterianlæg til bygninger”. Prøvningsordningsprojekt ventes startet i september, hvis EUDP bevilger projektet efter positive evalueringer.

Materialer