Rift om støtte til mere sektorkobling

ANSØGNINGER
Sketorkobling

12 projekter har søgt om ELFORSK-støtte for i alt 60,57 mio. kroner. Data og digitalisering skal – på tværs af bl.a. el, fjernvarme og transport – gøre Danmark mere energieffektiv og klimavenlig.

Første runde ansøgninger til en ELFORSK-pulje med en ny formålsparagraf tegner lovende. Med deadline den 9. september 2022 har 12 projekter søgt om i alt 60,57 mio. kroner.

Susanne Juhl, der er formand for ELFORSK’s advisory board, glæder sig til at stifte nærmere bekendtskab med indholdet i de 12 ansøgninger.

– Det ser ud til, at vores ønske om færre, men større projekter er blevet hørt. De 12 projekter har søgt om alt mellem knap 2 mio. kroner og godt 9 mio. kroner. Jeg synes også, at det ser lovende ud, at projektkonsortierne har en god spredning mellem universiteter, vidensinstitutioner og virksomheder, siger Susanne Juhl.

ELFORSK har siden 2002 støttet udviklingen af en række energieffektive teknologier som eksempelvis varmepumper og LED-belysning. I de senere år har der været øget opmærksomhed på smart styring bl.a. i bygninger og industrier, og med en ny bekendtgørelse i ryggen har ELFORSK i år efterlyst projekter med fokus på data, digitalisering og sektorkoblinger på tværs af el, fjernvarme og transport.

– ELFORSK skal fremme forskning og udvikling af løsninger for at øge en effektiv energianvendelse og fleksibelt el- og energiforbrug. Det er min forventning, at projektansøgningerne påviser et potentiale til at levere på den grønne omstilling og dermed bidrage til et mere energieffektivt og systemintegreret samfund med færre udledninger af klimagasser, siger Susanne Juhl.  

Det er min forventning, at projektansøgningerne påviser et potentiale til at levere på den grønne omstilling og dermed bidrage til et mere energieffektivt og systemintegreret samfund med færre udledninger af klimagasser.
Susanne Juhl, formand for ELFORSK's advisory board

ELFORSK har afsat i alt 24,25 mio. kroner. Med ansøgt støtte på 60,57 mio. kroner vil der være rift om midlerne. I den kommende tid vil de 12 ansøgninger blive evalueret, og i november vil der være en partshøringsperiode.

– Vi regner med, at den endelige afgørelse om støtte vil blive truffet i december 2022, siger Susanne Juhl.

ELFORSK-puljen administreres i samarbejde mellem Energistyrelsen og Green Power Denmark.