Varmepumpe kan reducere energiforbruget til tørring af plastgranulat

Elektrificering
Projektgruppen. Foto: DTU

Projektgruppen ser på demomodel. Foto: DTU.

Et nyt ELFORSK-projekt demonstrerer energieffektivitet ved brug af procesintegration og varmepumper i plastproduktion.

Plastproduktion er en energiintensiv proces med et stort behov for opvarmning og køling. Projektet vil konvertere direkte elforbrug til en integreret løsning, hvor energibehovet minimeres ved at genvinde varme og bruge en varmepumpe til at levere varme ved høje temperaturer til plastgranulattørreren.

Projektet er et samarbejde mellem, DTU Mekanik, Labotek, Teknologisk Institut og Grundfos. Projektet vil demonstrere elektrificering i industrien ved at udvikle en varmepumpe til tørring af plastgranulat inden støbning. Varmepumpen udvikles med henblik på at blive en del af Laboteks produktportefølje, hvorved der vil kunne opnås væsentlig effektivisering af tørreprocessen. Varmepumpen vil blive demonstreret hos Grundfos efter udvikling og test hos DTU og Teknologisk Institut.

Step 1 – kortlægning af energistrømmen
For at opnå den bedst mulige løsning er første opgave i projektet at kortlægge energistrømmene i den eksisterende tørreenhed, hvorved den bedst mulige varmepumpekonfiguration og integration i systemet vil kunne findes.

Step 2 - udvikling af en beregningsmodel
I udviklingen vil der blive trukket på erfaringer fra tidligere projekter, bl.a. ELFORSK 351-061; "Udvikling af CO2 baseret luft til luft varmepumpe til tørringssystem i fødevareindustrien".

I første omgang vil der blive udviklet en beregningsmodel, som kan anvendes til at fastsætte optimering af procesudlægningen. Anvendelse af naturlige kølemidler er også et væsentligt element i den endelige løsning.

Projektet afsluttes i eftersommeren 2023 og projektet kan løbende følges på elforsk.dk

Materialer