Stort energipotentiale ved intelligent styring af stinkskabe

Projektresultat

Foto: Teknologisk Institut

En intelligent styring af energiforbruget baseret på overvågning og brugsmønster af stinkskabe viser et energisparepotentiale på 35% af energiforbruget for laboratorier.

Målet med styringen har været at skabe mulighed for en yderligere reduktion af energiforbruget i allerede energioptimerede stinkskabe og laboratorier ved at skabe indsigt i de enkelte stinkskabes og laboratoriers brug.

Resultaterne viser vejen til en optimal laboratorie ventilation uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet

Projektet viser en vej til optimal laboratorieventilation uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet samtidig med at energiforbruget reduceres.

Resultaterne kan anvendes til at udnytte eksisterende stinkskabs- og laboratoriekapacitet bedre, hvilket medvirker til et langt lavere energiforbrug, da tomgangstab i stor udstrækning kan undgås.

Der er estimeret et energibesparelses- potentialet på ca. 35% af el- og varmeforbruget for laboratorier

Der er estimeret et energibesparelsespotentialet for intelligent styring på ca. 35% af el- og varmeforbruget for laboratorier, der allerede driftes energibevidst.

Energibesparelsen opnås ved at gøre brugerne opmærksom på, hvis et stinkskab står åbent uden det reelt, er i brug. Desuden overvåges de enkelte stinkskabes brug, så skabe, der ikke bruges eller bruges meget lidt, identificeres og eventuelt tages helt ud af brug.

Løsningerne er interessante for laboratorier i kemisk industri og i medicinalindustrien

Det er derudover vigtigt at tænke på helheden/indretningen af laboratorierne ind. Derved kan lufthastigheden i lugeåbningen reduceres, når forstyrrelser mindskes fra døre, vinduer, gangveje, andre komponenter i lab, indblæsning, etc. 

Løsningerne er interessante for laboratorier, i kemisk industri, i medicinalindustrien og i andre virksomheder, hvor der anvendes stinkskabe i større omfang.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Labmodul, Odense Universitets hospital og Kræftens Bekæmpelse.

 

Materialer