Store muligheder for at elektrificere i industrien

Elektrificering

Foto: DTU

Et netop afsluttet projekt viser, at der er gode muligheder for elektrificering af en væsentlig del af det danske industrielle procesopvarmningsbehov. Resultaterne viser, at behovet for brændsler kan reduceres til 10 % af den nuværende anvendelse, mens den resterende anvendelse kan elektrificeres.

Projektet har haft til formål at vise realiseringsmuligheden og muligheden for at substituere procesvarme fra forbrænding af fossile brændstoffer med 100 % el-baseret varme. Resultaterne ser lovende ud.

Elektrificering er mulig og teknisk gennemførlig for en væsentlig del af det danske industrielle procesopvarmningsbehov.

Analyser af processer inden for flere industrier
Elektrificering kan ske direkte ved konvertering til elbaseret opvarmning ved hjælp af varmepumper eller elektrisk opvarmning. Varmepumper har høj effektivitet, men er begrænset af fx temperatur, mens elektrisk opvarmning giver et potentiale for fleksibilitet, især når det kobles med energilagring. Projektet inkluderer detaljerede analyser af processer i pektinproduktion, mælkepulverproduktion, bryggerier, plastproduktion og dampvaskerier. Disse cases kan ses som repræsentative for en betydelig andel af fremstillingsindustrien og involverer muligheder for procesintegration samt højtemperaturprocesser.

Elektrificering er mulig og teknisk gennemførlig
Analyserne viser, at elektrificering er mulig og teknisk gennemførlig for en væsentlig del af det danske industrielle procesopvarmningsbehov. Det er fundet, at behovet for brændsler kan reduceres til 10 % af den nuværende anvendelse, mens den resterende anvendelse kan elektrificeres. Dette vil igen reducere behovet til omkring to tredjedele af det nuværende.

Analysen i projektet peger på flere flaskehalse i omstilling til elektrificering, der er opdelt i økonomiske, tekniske, organisatoriske og risiko-relaterede.

Fuld elektrificering for mælkepulver- og pektinproduktion
For nogle af casestudierne, fx mælkepulver- og pektinproduktion, kan fuld elektrificering finde sted ved energiintegration, anvendelse af mekanisk dampkomprimering, varmepumpning og elektrisk opvarmning. Den nuværende varmepumpeteknologi tillader temperaturer på op til 100 °C, men teknologien har brug for yderligere udvikling for højere temperaturer. Set fra dette perspektiv er de til rådighed værende lavtemperaturkilder for varmepumperne også vigtige, da temperaturløft påvirker varmepumpens effektivitet betydeligt

Analyse af flaskehalse i omstilling til elektrificering
Projektet indeholder også en analyse af flaskehalse i omstilling til elektrificering. Disse er grupperet som værende økonomiske, tekniske, organisatoriske eller risiko-relaterede. Herunder kan nævnes tekniske begrænsninger i nuværende varmepumpeteknologi og økonomiske omkostninger ved omstilling, men også krav til forsyningssikkerhed og virksomhedens villighed til at omstille i stor udstrækning og til at anvende mindre velkendt teknologi

Projektet blev udarbejdet i et samarbejde mellem DTU, Teknologisk Institut, Viegand og Maagøe, SAN Electro Heat, CP Kelco, Labotek og De Forenede Dampvaskerier.

Læs om alle resultaterne og hent slutrapporten for projektet.

Materialer