Ny sensor som interessant alternativ for målekors i ventilationskanaler

Projektresultat
Test af EFV-sensor hos Princeton University 351-020

Test af sensoren hos Princeton University. Foto: Projektgruppen.

Resultaterne viser, at sensoren er et lovende alternativ til måling af lufthastigheder i ventilationskanaler, uden at det medfører et mærkbart tryktab i kanalsystemet.

Det netop afsluttet projekt havde til formål at opnå eksperimentelt bevis for konceptet – at sensoren som kaldes en EFV-sensor (Elastic Filament Velocimetry) kan anvendes til måling af lufthastighed i ventilationskanaler.

Eksperimentelle undersøgelser og simuleringer ved anvendelse af computational fluid dynamics (CFD) er udført parallelt for at bestemme egenskaber og ydeevne for sensoren.

Resultaterne er, at sensoren er i stand til at måle lufthastigheder, og at den er i stand til at bestemme lufthastigheder under 0,1 m/s i et rør med en diameter på 1,14 mm og fra 0,4 m/s i en ventilationskanal med en diameter på 160 mm.

Et unikt træk ved denne nye type af sensor er, at den er i stand til at måle turbulensintensitet. Når sensoren monteres i en ventilationskanal medfører den kun et meget lille tryktab, som er ubetydeligt, sammenlignet med målekors, der typisk anvendes i ventilationssystemer i dag.

Det forventes, at prisen for denne nye type sensor vil være mindst 100-200 gange lavere end eksempelvis UltraLink. Den lave pris kan føre til en markant bredere anvendelse af, og data fra den kan bruges i algoritmer inden for kunstig intelligens til forbedring af komfort og reduktion af energibehovet i ventilationssystemer.

Projektet er ledet af BUILD AAU ved senior forsker Niels C. Bergsøe og gennemført i samarbejde med Princeton University og Bygningsstyrelsen.