Læger og energieksperter sætter kniven på et ømt punkt

Ventilation

OPVent-projektet har indsamlet data for energiforbrug og bakterier under virkelige operationer på 17 stuer fordelt på 15 hospitaler. Målingerne er foretaget, mens læger assisteret af sygeplejersker har opereret over 50 borgeres knæ og hofter. Foto: OPVent.

Unikt tværfagligt samarbejde med bakterie- og energimålinger på 15 hospitaler kan sætte en ny global standard for energieffektiv ventilation på operationsstuer, viser forsknings- og udviklingsprojektet OPVent. Sygehussektoren kan skåne patienter for lidelser og spare mange penge, hvis antallet af re-opererede hofter og knæ kan mindskes.

Av mit knæ – av min hofte! Hvert år får op mod 10.000 patienter en knæoperation og hvert år udføres der op mod 10.000 hofteoperationer på 700 operationsstuer alene i Danmark.

Ren luft på operationsstuerne er afgørende for at forebygge smittespredning, så hvis de mange operationer kan gennemføres med færre potentielt livstruende infektioner – og dermed færre re-operationer – kan samfundet spare rigtig mange penge. Og endnu mere vigtigt: Mange patienter kan skånes for plagsomme ekstra forløb.

Det har været superspændende projekter, hvor der er skabt synergier ved at teknisk viden har mødt sundhedsfaglig ekspertise. Hvis man vil noget mere, er man nødt til at gå sammen med respekt for hinandens verdener
Professor, overlæge, dr.med. Søren Overgaard fra Bispebjerg Hospital under Region Hovedstaden.

Med energi- og telekoncernen Norlys som projektleder og med støtte fra ELFORSK, der administreres af Dansk Energi, har læger og teknikere i et unikt samarbejde over mange år med OPVent 1 og 2 udviklet viden om, hvordan de sundhedsmæssige gevinster kan høstes sammen med et effektivt energiforbrug.

Data for både energi- og sundhedsforhold er indsamlet under virkelige operationer på 17 stuer fordelt på 15 sygehuse fordelt på alle Danmarks fem regioner. Målingerne er foretaget, mens læger assisteret af sygeplejersker har opereret 50 borgeres knæ og hofter.

Det har været superspændende projekter, hvor der er skabt synergier ved at teknisk viden har mødt sundhedsfaglig ekspertise. Hvis man vil noget mere, er man nødt til at gå sammen med respekt for hinandens verdener
Professor, overlæge, dr.med. Søren Overgaard fra Bispebjerg Hospital under Region Hovedstaden.

- Det har været superspændende projekter, hvor der er skabt synergier ved at teknisk viden har mødt sundhedsfaglig ekspertise. Hvis man vil noget mere, er man nødt til at gå sammen med respekt for hinandens verdener, siger professor, overlæge, dr.med. Søren Overgaard fra Bispebjerg Hospital under Region Hovedstaden.

Budskaber med globalt potentiale
Nogle af de omfattende resultater fra OPVent er ved at blive implementeret på Odense Universitetshospital, og forskningsresultaterne er blevet præsenteret internationalt i førende lægevidenskabelige tidsskrifter – og får dermed en global udbredelse med mulig påvirkning af flere millioner operationer om året.

- Energibesparelsespotentialet ligger med ret enkle virkemidler i gennemsnittet på 30-44 procent afhængig af hvilken ventilationstype, der er tale om. I nogle tilfælde når de mulige energibesparelser op på knap 70 procent, oplyser senior energi- og procesingeniør Thorbjørn Anstensrud og seniorkonsulent Johnny Nielsen fra rådgiverfirmaet NIRAS.

Energibesparelsespotentialet ligger med ret enkle virkemidler i gennemsnittet på 30-44 procent afhængig af hvilken ventilationstype, der er tale om. I nogle tilfælde når de mulige energibesparelser op på knap 70 procent
Senior energi- og procesingeniør Thorbjørn Anstensrud og seniorkonsulent Johnny Nielsen fra rådgiverfirmaet NIRAS.

OPVent har dokumenteret, at der kan opnås store energibesparelser blot ved at justere på driftstider og trykforhold samt reducere lækager, fortæller Thorbjørn Anstensrud og Johnny Nielsen, der nu går i dialog med det driftstekniske personale på hospitalerne for at udbrede kendskabet til resultaterne fra OPVent.

TAF eller LAF
Verden over lykkes knæ- og hofteoperationer som regel, men der vil altid være smittefare og dermed risiko for re-operation på grund af infektioner. Alene i Danmark re-opereres ca. 200 af de 20.000 knæ- og hoftepatienter på rund af dette.

Udover hygiejne blandt personalet er det afgørende, at ventilationsanlæggene på operationsstuerne fungerer optimalt, så der ikke sendes uønskede bakterier rundt i luften. Den viden er universel, så OPVent-resultaterne har mulighed for at gavne patienter på tværs af kloden.

Ventilation på operationsstuer kan foretages ud fra to forskellige principper, TAF (Turbulent Air Flow) og LAF (Laminar Air Flow), hvor TAF er det mest almindelige. Hypotesen har været, at der er færre bakterier, men lidt større energiforbrug forbundet med ventilation med LAF. Begge teknologier har stærke tilhængere og modstandere.

OPVent-målingerne på operationsstuerne har givet ny viden om mange af de dynamikker, de to løsninger repræsenterer – herunder viden om investeringer, driftsomkostninger og infektioner på grund af henholdsvis hygiejne og ventilation.

- Vi har bl.a. målt bakterier og energiforbrug samt luftfugtighed og temperaturer, fortæller Thorbjørn Anstensrud, der har stået for opstilling af udstyr og målinger på de mange hospitaler sammen med kandidatstuderende og senere læge Mia Jan La Mia Malekzadeh.

Alle målinger af bakterier fra LAF-anlæg viser, at de overholder de gængse standarder for bakterier i luften, mens operationer foretaget med TAF-anlæg for halvdelens vedkommende ikke overholder kravene. Der er altså en meget stor forskel til fordel for LAF
Professor, overlæge, dr.med. Søren Overgaard fra Bispebjerg Hospital under Region Hovedstaden.

Under operationerne har projektdeltagerne naturligvis efterlevet de krav om steril påklædning, sygeplejerskerne skal leve op til i deres daglige arbejde.

Undervejs i projektet har OPVent trukket på specialviden – herunder bl.a. overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Institut med viden om hygiejne på operationsstuer og overlæge, professor Michael Kemp fra Odense Universitetshospital med dybtgående kendskab til mikrobiologi.

I det stærke samarbejde er der opnået bemærkelsesværdige resultater, der vender op og ned på vante forestillinger, konkluderer Søren Overgaard:

- Alle målinger af bakterier fra LAF-anlæg viser, at de overholder de gængse standarder for bakterier i luften, mens operationer foretaget med TAF-anlæg for halvdelens vedkommende ikke overholder kravene. Der er altså en meget stor forskel til fordel for LAF, fastslår han.

Taler samme sprog
Målingerne på de 17 operationsstuer fra Frederikshavn i nord til Sønderborg i syd og fra Esbjerg i vest til Hvidovre i øst har krævet accept af de forskellige personalegrupper på stedet, så forarbejdet har været omfattende for både projektets sundhedsfaglige og tekniske deltagere.

- Vi er blevet rigtig godt modtaget af personalet hele vejen rundt. De har givet plads til os på operationsstuerne, selv om vi har været et ekstra element i en travl hverdag, siger Thorbjørn Anstensrud.

Det er ikke let at komme ud på hospitalerne, men vi har været godt hjulpet af et stærkt netværk. OPVent er et unikt projekt – der er aldrig nogen i verden, der har undersøgt og analysere det her så grundigt. Lix-tallet af analyserne er enormt højt
Johnny Nielsen, teknisk ansvarlig, NIRAS

Søren Overgaard og Mia Jan La Mia Malekzadeh taler samme sprog som læger og sygeplejersker, mens Thorbjørn Anstensrud og Johnny Nielsen begge ved meget om den praktiske side af luftudskiftning via ventilationsanlæg og dermed kan kommunikere med hospitalernes tekniske medarbejdere.

- Det er ikke let at komme ud på hospitalerne, men vi har været godt hjulpet af et stærkt netværk. OPVent er et unikt projekt – der er aldrig nogen i verden, der har undersøgt og analysere det her så grundigt. Lix-tallet af analyserne er enormt højt, siger Johnny Nielsen.

Tekniske valg på supersygehuse
Håbet er nu, at resultaterne fra OPVent når at få indflydelse på nogle af de tekniske valg, Danmarks nye supersygehuse skal træffe, inden de for alvor går i operation og vil være i drift i op mod 30 år. Derfor forbereder projektdeltagerne en bred informationsindsats rettet mod Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, rådgivere og ansatte på sygehuse over hele landet.

Søren Overgaard understreger, at uanset valg af ventilationsløsning kan patienterne være trygge:

- Det er godt nok, det vi gør i Danmark i dag, men der er hele tiden behov for at kigge nærmere på de systemer, vi bygger op og om de overholder dagens krav. Jeg håber, at mange vil lære af de resultater, vi har opnået, siger Søren Overgaard.   

Resultaterne af den første runde OPVent, hvor de to ventilationsteknologier blev simuleret, blev præsenteret på Energiens Topmøde i 2016, hvor projektet var indstillet til ELFORSK Prisen. Den ’nye’ OPVent med opsamling af data under operationer er netop afsluttet med udgivelse af en diger rapport, der ligger på ELFORSK’s hjemmeside.

Materialer