Det kan betale sig at øge kølekapaciteten ved diffus loftindblæsning

Projektresultat
Testrum Aalborg Universitet 349-065

Laboratoriet på Aalborg Universitet som blev brugt til fuldskalaforsøgene. Foto: Aalborg Universitet.

Til ventilation af bygninger har diffus loftsindblæsning har en højere kølekapacitet end konventionelle indblæsningssystemer. Den højeste kølekapacitet opnås, når varmekilderne er jævnt fordelt i rummet, og hele loftet er dækket af perforerede plader.

Diffus loftsindblæsning er et luftfordelingssystem, som omfatter et plenum over et nedhængt loft og perforerede plader i dele af det nedhængte loft. De perforerede plader fungerer som indblæsningsåbninger til ventilering af rummet.

Diffus loftsindblæsning har en højere kølekapacitet end konventionelle indblæsningssystemer.


Det er vist, at diffus loftsindblæsning har en højere kølekapacitet end konventionelle indblæsningssystemer. Systemets kølekapacitet afhænger imidlertid af en række parametre.

Resultatet af analyser af kølekapaciteten er i relation til to centrale parametre:

  1. Fordelingen af varmekilder i rummet.
  2. Forholdet mellem andelen af perforerede og ikke-perforerede plader i loftet.

Vurderingerne er baseret på fuldskalaforsøg i laboratoriet på Aalborg Universitet og et design-diagram, som udtrykker grænserne for mængden af indblæsningsluften og temperaturen på indblæsningsluften.

Resultaterne af eksperimenterne indikerer, at den højeste kølekapacitet opnås, når varmekilderne er jævnt fordelt i rummet, og hele loftet er dækket af perforerede plader. I en situation hvor kun dele af loftet består af perforerede plader reduceres kølekapaciteten, når varmekilderne er placeret direkte under de perforerede plader. Afhængig af mængden af indblæsningsluft kan systemet have en højere kølekapacitet, når loftet er kun delvist dækket af perforerede plader.

Projektet er gennemført i samarbejde med SBI AAU og Troldtekt. Projektet er ledet af Professor Alireza Afshari.