Intelligent bygningsstyring særligt tilpasset brugerne

Projektresultat
353-024_foto

Infografik om projektet.

Et nyt forskningsprojekt vil udarbejde en intelligent styring af indeklimaet særligt tilpasset brugerne. Den selvlærende, prædiktive løsning skal samtidig optimere energiforbruget. Over de næste to år udvikles og demonstreres løsningen i ingeniørforeningen IDA’s hovedkvarter.

Der er i dag en lang række løsninger til energioptimering af bygningsinstallationer, men det kan være kompliceret at få disse til at spille sammen. Ofte er det derfor kun en begrænset del af potentialet, der realiseres. Et nyt ELFORSK-støttet projekt, Smart Ready Building Control, tager skridtet videre og vil automatisere de optimeringer, der i dag normalt er for ressourcekrævende.

I projektet udvikles og demonstreres en selvlærende, prædiktiv CTS-styring, der kan levere det bedst mulige indeklima tilpasset brugeren ved samtidig optimering af energiforbruget. Løsningen skal desuden levere løbende performanceanalyser.

En digital tvilling af IDA’s hovedkvarter
Ambitionen er at lave en intelligent overbygning, der interagerer med den eksisterende CTS-løsning og leverer overvågning og optimeret styring af varmeinstallationer, ventilation, køling og solafskærmning. Partnerne Neogrid Technologies, PRO Bygningsautomatik, Ingeniørforeningen IDA og Teknologisk Institut bygger videre på en række eksisterende løsninger og teknologier.

Projektet retter sig primært mod større bygninger – nye og eksisterende - med centrale ventilationsanlæg og CTS-styring. IDA stiller casebygning til rådighed i form af deres hovedkvarter på Kalvebod Brygge, der både rummer kontorer og mødelokaler.

I løbet af de næste to år vil man i projektet generere en digital tvilling af IDA’s hovedkvarter ud fra data, der allerede bliver genereret i CTS-anlæg og intelligente ventilationskomponenter. Disse suppleres med data fra vejrudsigter, brugeradfærd og signaler fra energimarkedet.

Vi går nu i gang med at finde ud af hvilke KPI’er – altså Key Performance Indicators - der efterfølgende skal måles og vurderes ud fra​. Det er nemlig i højsædet, at styringen skal tage udgangspunkt i brugernes behov og præferencer.
Asger Skød Søvsø, projektleder, Teknologisk Institut.

Teknik og antropologi
”Vi går nu i gang med at finde ud af hvilke KPI’er – altså Key Performance Indicators - der efterfølgende skal måles og vurderes ud fra​. Det gør vi både teknisk og antropologisk” fortæller projektleder Asger Skød Søvsø fra Teknologisk Institut. Det er nemlig i højsædet, at styringen skal tage udgangspunkt i brugernes behov og præferencer. Derfor er der tilknyttet energiantropologer fra Teknologisk Institut, som løbende laver interviews med bygningens brugere. Disse input bliver en central del af kravspecifikationen. Brugernes oplevelse kan eksempelvis have betydning for, hvordan styringen skal prioritere mellem forskellige muligheder.

”Når vi har lavet den indledende kravspecifikation, skal vi have implementeret intelligente komponenter på ventilationssystemet. CTS-systemet skal også opgraderes, så det kan kommunikere med Neogrids gateway. Til sidst skal den nye intelligente styring bygges ovenpå Neogrids PreHEAT-platform ” fortsætter Asger Skød Søvsø.

Derefter kommer den afsluttende fase, hvor løsningen demonstreres i bygningen. Også her kommer brugernes oplevelse til at spille en central rolle.

”Det er helt afgørende for os, at brugerne er i centrum. Hvis løsningen skal fungere i praksis, så skal de ansatte her i bygningen have en god oplevelse” understreger Christian Hansen, IDA.

Et projekt med hele værdikæden
Projektpartnerne er begejstrede for det kommende arbejde. ”Det her projekt adskiller sig ved at have hele værdikæden med – bruger, bygningsejer, driftsansvarlige og CTS-leverandør. Det er ret unikt. På den måde får vi både det tekniske, menneskelige og markedsdelen med. Vi er interesserede i at styrke vores tilbud til komplekse bygninger og på denne her måde kommer vi hele vejen rundt” fortæller Pierre Vogler-Finck, Senior R&D Scientist hos Neogrid.

Løsningen skal tilbyde et ekstra lag til den allerede eksisterende reguleringslogik i CTS-systemet. Hos PRO Bygningsautomatik ser man også frem til samarbejdet og resultaterne.
Tommy Andersen, tekniker,  PRO Bygningsautomatik.

Løsningen skal tilbyde et ekstra lag til den allerede eksisterende reguleringslogik i CTS-systemet. Hos PRO Bygningsautomatik ser man også frem til samarbejdet og resultaterne.  "Folk skal jo gerne se på det her projekt og tænke, det vil vi også have" fortæller Tommy Andersen, tekniker hos PRO Bygningsautomatik.

Det er en prioritet for partnerne, at løsningen bliver åben og bredt anvendelig.

”Vi vil gerne anvende data, der allerede er til rådighed. Samtidig skal det være en løsning, der ikke er tilknyttet et specifikt produkt. Derudover har vi fokus på at målrette styringen, så vi går efter at optimere de steder, hvor potentialet er størst. Det er der rig mulighed for ved rent faktisk at kunne få de forskellige systemer til at spille sammen” uddyber Pierre Vogler-Finck fra Neogrid.

Projektet er officielt skudt i gang og partnerne er i fuld gang med at grave sig ned i adfærd, indeklima, digitalisering, styring og ventilation. "Vi kan godt lide at være med i udviklende projekter. Nu glæder vi os til at se, hvilke resultater vi kan komme frem til" afslutter Christian Hansen fra IDA.

Materialer