Har du den optimale lysstyring?

Projektresultat
Lysprektra

Lysprektra. 

Der kan opnås energibesparelser ved dæmpning af LED-systemer, men de moderne dæmpningssystemer skal ikke bare give besparelser, de skal også tage hensyn til brugerne og give brugerkomfort.

Det afsluttede ELFORSK-projekt "DÆMP, HVORDAN?" er rettet mod planlæggere af praktiske lysløsninger. Så er du el-installatør, rådgiver, arkitekt eller teknisk ansvarlig for ejendomsservice, så læs videre for der er ny viden på området. 

Der kan opnås energibesparelser ved dæmpning af LED-systemer, men de moderne dæmpningssystemer skal ikke bare give besparelser, de skal også tage hensyn til brugerne. 

Lysdæmpning og perception

Dæmpning spilder ofte en vigtig rolle i styringsstrategien, og implementeres ofte for at give energibesparelser. Men for at opnå flest mulige energibesparelser er det essentielt at lysdesignet tager hensyn til brugerkomfort. Hvis brugernes behov ikke bliver mødt vil de ofte finde måder hvorpå de kan omgås styringen og med stor sandsynlighed øge energiforbruget. 

Styringen bør designes ud fra forskellige dæmpningskurver som beskriver hvordan dæmpningen kan forventes at blive opfattet ved almen elektrisk belysning uden dagslys eller ved gadebelysning, eksempelvis potenskurven (e. power curve) eller DALI-kurven.

Der blev foretaget to laboratorietests med 25 forsøgspersoner. Resultaterne viser at potenskurven er et bedre estimat på oplevet lysdæmpning end DALI-kurven, og den giver også et større besparelsespotentiale. 

Nogle LED-drivere tilbyder et valg mellem forskellige dæmpningskurver og på baggrund af de opnåede resultater anbefales potenkurven, da den bedst beskriver forholdet mellem oplevet og målt relative lysmængde bedst, og derfor kan forventes at give størst brugertilfredshed og energibesparelser. 

Lysdæmpning og elektriske/driftsmæssige forhold

For at opnå energibesparelser ved implementering af dæmpning af belysningsanlæg er det nødvendigt at tage hensyn til LED-drivere. 

Der er foretaget tests af 30 dæmpbare LED-drivere for at undersøge om det tal som fabrikanterne angiver for effektiviteten også er realistiske. Resultatet er at jo højere strøm, desto bedre er driveren til at udnytte energien, men ved lav lysstyrke (dæmpning) falder effektiviteten. Og derfor er ét tal for effektiviteten ikke repræsentativt nok, men afhænger også at dæmpningsgraden. Det anbefales at vælge drivere for fabrikanterne oplyser disse data og især hvis der er specifikke krav til energiforbruget til belysningen. Mange fabrikanter oplyser kun den maksimale effektivitet for LED-driveren. 

Den lille blå om Lysstyring

Projektets resultater bliver til en ny lille blå om lysstyring. Her er fokus på at der kan opnås energibesparelser gennem dæmpning af LED-systemer, men der opfordres også til at de moderne dæmpningssystemer tager hensyn til brugerne. Den lille blå om Lysstyring forventes at komme i løbet af 1. halvår 2019. 

Problemer som LED-driverens effektivitet og brugerens perception af dæmpningen er kun en lille del af den samlede problematik for lysstyring, men den er en vigtig del, og en del der har været mindre fokus på ved implementering af lysstyring. 
Projektgruppen

Bogen er tiltænkt som et opslagsværk med gode råd til optimal lysstyring. Problemer som LED-driverens effektivitet og brugerens perception af dæmpningen er kun en lille del af den samlede problematik for lysstyring, men den er en vigtig del, og en del der har været mindre fokus på ved implementering af lysstyring. Ved at have et overblik over LED-driverens indflydelse på energieffektiviteten og større fokus på brugeraccept af lysstyring, er der gode muligheder for, at vælge og indstille produkter fornuftigt, for dermed at bidrage til brugerkomfort og energibesparelser.

Projektet har været ledet af Statens Byggeforskningsinstitut under seniorforsker Ásta Logadóttir og i samarbejde med Dansk Center for Lys, DTU Elektro og Nordic Power Converters.