Den fleksible arbejdsplads er mere grøn

Indeklima

Foto. Teknologisk Institut

Energibesparelser og øget medarbejdertilfredshed, kan opnås med et dynamisk kontormiljø, såfremt det udformes under hensyntagen til medarbejderes præferencer for indeklima og øvrige behov i forhold til arbejdsmiljø.

ELFORSK-projektet "Dynamisk Kontormiljø på brugerens præmisser" har vist at et dynamisk kontormiljø kan være en vej til energibesparelser og øget
medarbejdertilfredshed såfremt det skabes med blik for medarbejderes præferencer for indeklima og på baggrund af  kendskab til medarbejderes behov i forhold til deres arbejdsmiljø.

Store muligheder energigevinster
Afhængig af den specifikke virksomhed, vil der ligge en væsentlig plads- og varmebesparelse i at skære ned på antallet af arbejdsstationer til samme antal medarbejdere, som det gøres ved indførelse af et dynamisk kontormiljø.

Data og simuleringer viser, at der vil være yderligere varmebesparelser at hente ved at arbejde med varierende temperaturzoner

Flere forskellige kvalitative arbejdspladser
Analyserne i projektet har vist at det bør gøres med stor opmærksomhed
på at optimere kvaliteten af den resterende plads, så medarbejdernes behov i forbindelse med forskellige typer af arbejdsopgaver imødekommes bedst muligt.

Fremfor blot at give medarbejderne et frit valg i forhold til, hvor de vil sidde, bør man stræbe efter et at give dem valget imellem pladser som er kvalitativt specialiserede. Metoden Activity Based Workspaces kan være en designstrategi til at arbejde med kvaliteten af disse pladser.

Gode råd til frit valg af pladser
Vil man som virksomhed opnå energibesparelser og øge medarbejdertilfredsheden ved at give medarbejdere frit valg mellem færre pladser bør man dermed være særligt opmærksom på at:

  • Undersøge om man i virksomhedens bygning vil have nytte af at indføre temperaturzoner der egner sig til de forskellige arbejdsopgaver.
  • Optimere kvaliteten af den plads der er tilgængelig for medarbejdere, så den egner sig til forskellige arbejdsopgaver. Man kan eksempelvis designe områder til hhv. koncentreret individuelt arbejde, til samarbejde og til møder med eksterne.
  • Understøtte en app eller lignende system der på en let og overskuelig måde viser medarbejderen vej til en ledig arbejdsstation, der passer til den aktuelle arbejdsopgave.
  • Via machine learning og/eller IoT-løsning integrere indeklimapræferencer og indeklimadata forslaget til de arbejdsstationer, der foreslås medarbejderen.

Fremtidens krav til arbejdspladsen
Corona, hjemmearbejde, stillezoner stiller nye spørgsmål om både kvantiteten og kvaliteten af den plads virksomheder i fremtiden vil få brug for at kunne tilbyde deres medarbejdere. Det er muligt at flere kvadratmeter kan spares væk og samtidig også sandsynligt at medarbejdere vil stille højere krav til de faciliteter virksomheden tilbyder – både på kontoret og når det gælder hjemmekontoret.

Projektet sluttet i 2022, og Teknologisk Institut har udviklet projektet i samarbejde med Implement Consulting Group, Syddansk Universitet, Center for Energy Informatics  samt CLIMAID.

Materialer