Facadeintegreret mikroventilation i etagebyggeri skal sikre godt indeklima i alle boligens rum

Indeklima
Mikroventilation Grønnegården 351-016

Som en del af energirenoveringen af Hasseris Boligselskabs afdeling Grønnegården er den nye mikroventilation i facaden installeret. Foto: KAAI

Ventilationsfirmaet Inventilate, Printtronic, Enside og Teknologisk Institut vil i det igangværende ELFORSK-projekt udvikle en ny ventilationsløsning til renovering af eksisterende etagebyggeri baseret på mikroventilation i facaden.

Gennem udvikling, test og demonstration vil ventilationsfirmaet Inventilate, Printtronic, Enside og Teknologisk Institut skabe et nyt boligventilationskoncept til eksisterende etagebyggeri baseret på mikroventilation i facaden. 

Det nye koncept med mikroventilation i facaden bliver renoveringsvenlig, energieffektiv og prisbillig, og som vil sikre godt indeklima i alle lejlighedens rum

Den facadeintegreret mikroventilationsløsning skal sikre godt indeklima i alle lejlighedens rum. Løsningen bliver renoveringsvenlig, energieffektiv og prisbillig sammenlignet med andre centrale- og decentrale ventilationsløsninger.

I projektet arbejdes der med udvikling af en systemløsning, der tager udgangspunkt i Inventilate facademonterede ventilationsløsninger, der allerede anvendes i kontorbygninger og skoleklasser. Dermed kan den omfattende kanalføring og plads til aggregater undgås og den brandtekniske sikring forsimples.

Der er i projektet fokus på at udarbejde et sammenhængende ventilationssystem, der sikrer en god luftkvalitet styret efter behovet i de enkelte rum, i den enkelte lejlighed, og som kan fungere under alle vejrforhold. Det nye ventilationssystem skal fungere sammen med en separat emhætte uden at det går ud over balancen mellem indblæsning og udsugning i den enkelte lejlighed.     

Det nye ventilationssystem vil også med fordel kunne anvendes i forbindelse med nybyggeri, hvor nogle af de samme problematikker med konventionelle ventilationsanlæg kan undgås.

Etablering af balanceret mekanisk ventilationen med varmegenvinding i eksisterende og ældre etagebyggeri går langsomt, og der er er stadigvæk en meget stor del af boligmassen, der ikke har mekanisk ventilation.

Medvirkende årsager til at en stor del af boligmassen ikke har mekanisk ventilation
  • Der skal føres fælles eller separate ventilationskanaler gennem etageskel i hele bygningens højde, og eksisterende kanaler er ofte udfordrende at anvende.
  • Der skal findes plades til enten et centralt placeret aggregat eller et aggregat i hver lejlighed.
  • Den brandtekniske sikring af ventilationsanlæggene kan være meget omfattende.
  • Arbejdet i lejligheden kan være så omfattende, at det kan kræve genhusning af beboerne.
  • Problemer i en lejlighed kan påvirke driften i andre lejligheder afhængigt af anlægsopbygning.

Udviklingsarbejdet er stadig i gang, og den daglige projektledelse varetages af Christian Drivsholm, Teknologisk Institut, men i tæt samarbejde med John Børsting fra Inventilate.