Få sundt indeklima og bygningsmasse med ny ventilationsenhed

Projektresultat
Spiralflow_2

Der er udviklet og testet en ny prototype af en decentral ventilationsenhed, hvor kerneteknologien er en effektiv modstrømsveksler. Den er med til at sikre, at ventilationsenheden kan affugte badeværelser og køkkener, samtidig med at den også kan anvendes i boligens opholdsrum.

Projektet bygger videre på den udviklede modstrømsveksler fra projekt 346-036, som er kerneteknologien i den decentrale ventilationsenhed, som er udviklet i dette projekt. Det er valgt at udvikle en enhed med en modstrømsveksler for at kunne affugte vådrum som badeværelser og køkkener, samtidig med at enheden også kan anvendes i opholdsrum.

Modstrømsveksleren er videreudviklet i dette projekt, da lave tryktab i veksleren gav en skæv luftfordeling igennem veksleren. Men ved at placere modstande strategisk i veksleren er luftfordelingen forbedret og afstanden mellem lagene i veksleren holdes præcist. 

I forhold til kondensdannelse er der udviklet en løsning hvor kondensvandet opsamles, og ved at tilkoble en gummislange kan vandet ledes til nærmeste afløb i boligen. Denne løsning kan give udfordringer ved installation i opholdsrum, men hovedfokus har været på badeværelser og køkkener, hvor der er et afløb tæt på. 

Den udviklede prototype har fået målt en rigtigt god ydeevne i forhold til varmegenvinding og strømforbrug. Begge parametre overholder BR2020-kravene.

Herudover er der lavet tekniske design som: Bypass funktion med tilhørende steppermotor og styring, kondensdræn, fliterplaceringer, nem servicering af enheden og forlængelse af enheden ved forskellige vægtykkelser. Sideløbende er der udviklet en styring som kan kontrollere ventilatorerne og bypass-ventilen ud fra input fra temperatur, fugt og CO2.

Den udviklede prototype har fået målt en rigtigt god ydeevne i forhold til varmegenvinding og strømforbrug. Begge parametre overholder BR2020-kravene.

Potentialet er stort for denne type enhed. Hvis længden af enheden kan laves kortere, så den kan installeres i tyndere vægge, øges det potentielle marked i Danmark.  

Forbederinger på vej

Støjdæmpingen udefra var godt sammenlignet med konkurrerende produkter på markedet, men støjen som enheden selv laver skal forbedres, da de ikke var på det niveau som håbet. 

Kortslutningen af luft på både ude og inde skal forbedres. På den udvendige side skal der bedre adskillelse mellem de to luftstrømme, og på den indvendige side kan et mindre filterareal øge hastigheden og derved sikre bedre adskillelse af de to luftstrømme. Det vil dog have indflydelse på tryktabet og dermed strømforbruget. 

Der er stadig ukendte faktorer som produktion af modstrømsveksleren og en brugerundersøgelse af enhedens design og størrelse.  

Projektet er ledet af Sustain Solutions, og i samarbejde med Smith Innovating Constuction, PLH Arkitekter, embpapst, Brønnum Plast, DTU Byg og DTU Elektro.