Få naturlig ventilation, naturligt lys og naturlige materialer på din skole

Projektresultat
NOTECH facadeventilation på Skovbrynet Skole 350-048

Implementering af NOTECH nyudviklede facadebaserede ventilationsprincip. Vist på et facadeudsnit på Skovbrynet Skole. Foto: Projektgruppen

Med det nyudviklede facadebaserede ventilationsanlæg fra NOTECH har Skovbrynet Skole fået en ny, energisparende og naturlig ventilation til gavn for skolens børn, ansatte og driftsbudgettet.

Der er behov for alternativer til traditionelle, mekaniske ventilationsløsninger, særligt ved renovering, hvor økonomien og bygningsgeometri kan bremse optimering af indeklima og energiforbrug. 

Fordelene ved dette system er, at det både kan anvendes ved nybyg og renovering, det giver bedre indeklima, lavere anlægs- og driftsomkostninger og den eksisterende bygningsarkitektur kan bibeholdes og bevares.

I dette forskningsprojekt har NOTECH udviklet et nyt, helhedsorienteret og naturligt ventilationsprincip, som er implementeret på Skovbrynet Skole i Bagsværd. Fordelene ved dette system er, at det både kan anvendes ved nybyg og renovering, det giver bedre indeklima, lavere anlægs- og driftsomkostninger og den eksisterende bygningsarkitektur kan bibeholdes og bevares.  

Idéen bag det nyudviklede ventilationssystem

Den grundlæggende idé er, at naturlig ventilation indbygges i facaden ved indbygning og påbygning af ventilationsskortene med nyudviklet filter og styring. Systemet kombinerer altså naturlig ventilation med IoT-styring, optimeret dagslyskvalitet samt særlige rensende naturmaterialer. Selve systemet har ingen hurtigtgående mekaniske dele, hvilke betyder lavere elforbrug og mindre slid. 

Systemet kan implementeres uden nedsænkede lofter og systemet frigiver dermed plads, både i form af flere kubikmeter (som er en øget buffer imod overtemperaturer) og flere kvadratmeter pga. færre og mindre teknikrum. 

NOTECH ventilationssystem er tiltænkt undervisningslokaler og institutionsrum, men kan også anvendes til kontorer og møderum, hvor personer er den primære forureningskilde. 

Lave anlægs- og driftomkostninger

Fra en masseundersøgelse i 2009 og 2014 fra Realdania har DTU estimeret, at et godt indeklima vil koste 2,8 til 4 kroner om dagen pr. elev i anlægs- og driftsomkostninger. Det giver hurtigt en årlig udgift på 20.000 til 30.000 kroner for hvert klasselokale. NOTECH systemet koster kun en brøkdel af dette, og er herudover mere robust i drift. Det skyldes at filtrene er flere kilometer lange i udfoldet tilstand og derfor bliver overfladen ikke slidt ligesom konventionelle filtre. 

De samlede anlægs og driftsomkostninger for NOTECH systemet estimeres over 30 år at ligge på 6.000-8.000 kroner pr. klasselokale og er dermed en 1/4 lavere end et konventionelt mekanisk ventilationsanlæg. 

Nomineret til Sustainable Build Challenge 2019

NOTECH systemet er blevet nomineret til Sustainable Build Challenge 2019, "The Great Indoor Life".

Igennem dynamisk styring er ventilationsprincippet ved at blive optimeret, så systemet er funktionsdygtigt både i sommer- og vinterperioden. Særligt vinterperioden kan være en udfordring for naturlig ventilation igennem vinduer til undervisningslokaler på grund af den tætte personbelastning. Her vil NOTECH systemet afdække nye muligheder og potentialer. 

OM projektet

Projektet "Energieffektiv renovering af skoler: En helhedsorienteret planlægning af naturlig ventilation, naturligt lys og naturlige materiale" er ledet af Carlo Volf, Volfdesign.dk og i samarbejde med Teknologisk Institut, BUILD/AAU og Region H. 

Projektet har modtaget støtte fra Dansk Energis ELFORSK-pulje og er realiseret i samarbejde med VELFAC A/S og Windowmaster, som bidrager med faglig og økonomisk støtte. 

Teknologisk Institut har skrevet en artikel som hedder "Biomaterialer til byggeriet - positivt klimaaftryk og godt indeklima". 

Sustainable Build har lavet en kort film om projektet som en del af nomineringen til Sustainable Build Challenge 2019.