Energibesparelser med nye membranbaserede varme- og fugtgenvindere til ventilationssystemer

Projektresultat

Luft-til-luft varmegenvindere har været på markedet i flere år, men nu er der kommet en ny generation som kaldes membranbaserede varme- og fugtgenvindere (entalpi-genvindere).

Forøgelse af energibesparelsen i ventilationssystemer samtidig med at  indeklima tilfredsstillende er en udfordrende opgave i koldere klima som det danske. 

Det er et krav i bygningsreglementet, at der installeres varmegenvinding i mekaniske ventilationssystemer så afkastluftens varmeindhold udnyttes. Derfor er det også yderst relevant at undersøge langtidsydeevnen af den nye generation membranbaserede varme- og fugtgenvindere (entalpi-genvindere) i koldere klima som det danske. 

Projektet har analyseret én luft-til-luft varmegenvinder og fire luft-til-luft entalpi-genvindere, som er på markedet i dag. Projektet er gennemført af Statens Byggeforskningsinstitut under supervision af prof. Alireza Afshari og seniorforsker Niels Christian Bergsøe.

Resultatet er nyttig viden for myndigheder og bygningsingeniører i forståelsen af entalpi-genvinderens ydeevne og de mulige energibesparelser

Projektet har omfattet analyse af membranens ydeevne i forskellige driftssituationer, energibesparelsespotentiale, overføring af gasser, isdannelse og deformation af membranen under drift i koldt klima. Ydeevnen er desuden analyseret i form af luftoverføring gennem polymer-, papirbehandlet og papirmembraner.

Resultaterne viser, at udetemperaturen ikke har indflydelse på virkningsgraden, og polymermembranen viste den højeste temperatur- og fugtvirkningsgrad i sammenligning med membraner af papir. Entalpi-genvinderen med polymermembran har en entalpivirkningsgrad, som er 15 % større end genvinderen med en membran af behandlet papir og 32 % større end genvinderen med papirmembran. Hele 79 % totalenergi blev genvundet ved anvendelse af polymermembranen.

Gaskoncentrationen har ingen indvirkning på overførselshastigheden i begge typer genvindere, og overføringen af gasformige stoffer var kun 5,1 % for polymermembranen.

Det antages at der ikke dannes is på den membranbaseret entalpi-genvinder, da der ikke blev observeret synlig isdannelse. Og der blev ikke observeret nogen synlig deformation af membranmaterialet og må derfor antages at være stabile.  

Da vores projektdatabase er ved at blive opdateret, så kontakt ELFORSK, hvis du ønsker den faglige slutrapport for projektet.

Materialer