Digital lærebog kobler nyeste viden om energi og indeklima

Projektresultat

Maskinmester- og ingeniørstuderende kan få opdateret og tværfaglig viden i en gratis lærebog, der er udviklet med støtte fra ELFORSK, i et samarbejde mellem Maskinmesterskolen København, DTU og øvrige eksperter. Lærebogen kan også bruges til efteruddannelse af garvede kolleger.

Vi kan konstatere, at energiforbruget i bygninger typisk er højere end beregnet, og at indeklimaet ofte er dårligere, end det burde være. Samtidig ligger vi inde med meget viden og en række rigtig gode teknologiske muligheder.

Sådan skitserer forskningsleder Arne Jakobsen fra Maskinmesterskolen København baggrunden for en ny og gratis lærebog, der er udviklet med støtte fra Dansk Energis ELFORSK-pulje. Lærebogen er målrettet maskinmester- og ingeniørstuderende, men den kan også bruges i forbindelse med efteruddannelse. 

- Bogen kan downloades i sin helhed eller kapitelvis. Vores ambition er at rette, opdatere og forbedre lærebogen løbende, så feedback er velkommen, fortæller Arne Jakobsen. 

Tværfaglig viden

Lærebogen er udviklet i et tæt samarbejde mellem Maskinmesterskolen København, DTU Byg og Center for Facilities Management på DTU med løbende sparring fra DEAS, Frederiksberg Forsyning, HØGHØJ byggerådgivning, Better Buildings, Force Technology og Honeywell.

- Netværket består stadig, og vi er i løbende dialog med hinanden. Det giver en stærk tværfaglighed og et godt overblik, siger Arne Jakobsen og peger på, at netop tværfaglighed er vejen frem mod et bedre indeklima og et lavere energiforbrug. 

Arne Jakobsen oplever, at mange driftsansvarlige ofte fokuserer på sine ’yndlinge’, hvad enten det drejer sig om ventilation, management eller noget helt tredje.

Lærebogen dækker en tværfaglighed, som de færreste har. Det her handler ikke om at opfinde noget nyt, men om at skabe et samspil mellem de gode løsninger, der er på markedet. På Maskinmesterskolen i København understøtter lærebogen i sin bredde vores valgfagslinje inden for Technical Facility Management. Enkeltkapitler indgår også i vores undervisning indenfor special-discipliner som ventilation, CTS, lys, mv.
Arne Jakobsen, Maskinmesterskolen København

Siloerne bliver nedbrudt

Han ser støtten fra ELFORSK som en forudsætning for, at lærebogen blev udviklet. Ved at søge om støtte var projektdeltagerne nødt til at være konkrete og forpligtigende.

- Hvis vi ikke var gået i gang med at formulere projektet, var vi hver især blevet i vores siloer, så pengene fra ELFORSK har været med til, at vi mødtes på tværs.

Konsulent Dorte Lindholm fra Dansk Energis ELFORSK-pulje fremhæver, at der med projektet er bygget bro mellem forskning & udvikling og erfaringer fra erhvervslivet til glæde for uddannelsesinstitutionerne.

Fremtidens kolleger bliver dermed undervist ud fra den nyeste viden inden for energi- effektivisering i bygninger. Det er vi rigtig glade for, fordi ’viden i anvendelse’ er et af vores mål med programmet.
Dorte Lindholm, konsulent, Dansk Energi.

 Hent lærerbogen.

Materialer