Et autoværksteds fokus på elforbrug gav nye grønne løsninger til gavn for medarbejdere

Projektresultat

I forbindelse med projektet er der opnået et markant bedre indeklima med mindre støj, bedre varme og mere lys.

En gennemgang af et autoværksteds energiforbrug gav anledning til udskiftning til et nyt effektivt belysningsanlæg og et nyt varmeanlæg. Udover en økonomisk gevinst på driften, skabte udskiftningen også en gevinst for medarbejderne, idet de nye løsninger skaber mindre støj, et bedre indeklima og arbejdsmiljø.

Autoværkstedet deltager i ELFORSK projektet: ”Energistyring i X-Small produktionsvirksomheder”, og er en del af den landsdækkende værkstedskæde Automester. Indehaveren af værkstedet, har længe haft et ønske om at få undersøgt værkstedets potentiale for besparelser på energiforbruget og samtidig sikre trivsel og et godt arbejdsmiljø uden at gå på kompromis med kundeservicen.

Autoværkstedet blev udvalgt som én ud af 12 virksomheder til ELFORSK-projektet som gennemføres af Himmerlands Energi- og Miljøforening, der har fokus på effektiv energianvendelse hos små- og mellemstore virksomheder.

En gennemgang af virksomheden gav anledning til at lave en energiscreeningsrapport, som dannede grundlag for en investeringsplan, som delvist finansieres af besparelser fra blandt andet et nyt LED belysningsanlæg, luft til luft og luft til vand varmepumper.

Trivsel og bedre indeklima og arbejdsmiljø

Autoværkstedet fik erstattet et gamle oliefyr med en ny energivenlig luft til vand varmepumpe og har på under et år opnået en besparelse på omkring 20 % af de faste omkostninger samtidig med, at der er mindre støj fra gamle kaloriferer varmere i lofter. Medarbejderne er tilfredse. De har fået mere varme i salgslokalerne og det er nemmere at få ørenlyd på værkstedet.

Medarbejderne er tilfredse. De har fået mere varme i salgslokalerne og det er nemmere at få ørenlyd på værkstedet

Der er blevet monteret elmålere på alle varmepumper, og det er med til at forbedre visualiseringen af energiforbruget.

"Ligesom biler kommer i nye modeller og får nye funktioner, så er det jo også vigtigt, at vores egne installationer er klimavenlige og lever op til nogle af FN’s verdensmål, som netop handler om klima. Jeg ville gerne have en samlet løsning, hvor de enkelte elementer passer til vores behov - også når vi kigger fremad. For os handler det både om besparelse og modernisering", fortæller indehaveren.

Ligesom biler kommer i nye modeller og får nye funktioner, så er det jo også vigtigt, at vores egne installationer er klimavenlige og lever op til nogle af FN’s verdensmål, som netop handler om klima. Jeg ville gerne have en samlet løsning, hvor de enkelte elementer passer til vores behov
Indehaveren af autoværkstedet

Han fortsætter ”Mine beslutninger for investering handler om tillid og følelser. I forbindelse med projektet fik vi levet og gennemgået en rapport, der gjorde beslutningen let, og nu kan vi gå fremtiden i møde med god og klimavenlig samvittighed”.

Fokus på energiforbrug gav nye grønne løsninger

Efterfølgende fortæller autoværkstedets indehaver at der er sket en markant forandring i virksomhedens fokus på energiforbrug. Det bliver regelmæssigt tjekket – og indehaveren er overrasket over den lave pris for opvarmning af lokaler.

Det nye fokus og muligheden for at se energiforbruget, har medført en del ændringer. Udover at olie- og gaskedler er udskiftet med varmepumper, er der lavet forsøg med at sænke trykket i en kompressor, der er foretaget udskiftning af en port – samt bestilt endnu 3 nye porte med sensorer og automatisk styring. Nu åbnes portene kun i den højde det er nødvendigt og selve åbningstiden er reduceret markant.

Som en ekstra gevinst er der også kommet styr på afregning af afgifter. Energimålerne sikrer, at afregningen kan ske efter gældende regler, og virksomheden vil fremadrettet kunne dokumentere elforbrugets fordeling på produktion og komfort køl/varme m.v. – og få den refusion af afgifter, de har krav på.

Det er kommet som en overraskelse for indehaveren, hvor meget de enkelte tiltag har forbedret indeklimaet og selvom medarbejderne aldrig har udtrykt utilfredshed, giver de nu klart udtryk for stor tilfredshed.

Udover Himmerlands Energi- og Miljøforening deltager virksomhederne Mariendal El-Teknik A/S, Living Strategy Consulting og SMVDanmark i projektet. Projektet afsluttetes i efteråret 2020, og du kan hente projektets resultater på elforsk.dk

Kontakt til autoværkstedets indehaver og yderligere informationer om projektet, kan fås ved henvendelse til projektleder Marianne Bender på mail: mb@emfn.dk eller via mobil: 21 21 32 88.

Materialer