Anvendelse af varmepumper i dampsystemer giver store energibesparelser

Projektresultat

Projektpartneren C&D Foods (katte- og hundemad) benytter damp til kogning i deres autoklaver, og det er et eksempel på en proces, hvor en decentral varmepumpe vil kunne anvendes når en varmepumpe til temperaturniveuet vil være udviklet. Foto: Teknologisk Institut

Projektet viser, at det er muligt at installere decentrale varmepumper med betydelige energibesparelser. I de fleste tilfælde vil det også være økonomisk rentabelt i forhold til det forventede prisniveau for de fremtidige varmepumper, specielt når der tages hensyn til de eksisterende støtte muligheder og evt. kommende afgifter.

Projektet har beskrevet damp anlæg generelt, deres opbygning og deres delkomponenter. Der er redegjort for hvilke optimeringsmuligheder der er, samt hvordan de testes og gennemføres.

Mulighederne for at lade varmepumper forsyne dampanlæggene er undersøgt, både som en stor central varmepumpe til direkte erstatning af en traditionel dampkedel, og dels som decentrale varmepumper tilknyttet den enkelte proces.

Projektet har fire projektpartnere hvis dampanlæg er blevet brugt som eksempel på mulige, fremtidige løsninger. I alle tilfælde har det vist sig, at det er muligt at installere decentrale varmepumper med betydelige energibesparelser.

Ingen tilgængelige kommercielle varmepumper i dag
Desværre eksisterer der ikke kommercielt tilgængelige varmepumper der på nuværende tidspunkt kan implementeres, men der er stor udviklings aktivitet på området og det forventes at der vil være varmepumper til rådighed til det nødvendige temperaturområde i løbet af få år.

Der er redegjort for den nuværende status for de forskellige varmepumpe teknologier der er knyttet til de kølemidler der er i brug. Der er også redegjort for de udviklingsaktiviteter der er i gang globalt, og som vil være relevante for det høje temperatur niveau.

Model til behovsanalyse for damp
Der er udarbejdet en model til behovsanalyse for damp anlægget, som beregner kapacitet mm. for opvarmningsbehov der vil være for processerne. COP og forventet prisniveau for en fremtidig varmepumpe bliver beregnet på baggrund af de indtastede data.

Store energibesparelser
Projektet har fire projektpartnere hvis dampanlæg er blevet brugt som eksempel på mulige, fremtidige løsninger. I alle tilfælde har det vist sig, at det er muligt at installere decentrale varmepumper med betydelige energibesparelser. I de fleste tilfælde vil det også være økonomisk rentabelt i forhold til det forventede prisniveau for de fremtidige varmepumper, specielt når der tages hensyn til de eksisterende støtte muligheder og evt. kommende afgifter.

Projektet afsluttes ultimo 2021, hvor efter slutrapporten kan hentes her på elforsk.dk

Materialer