20% besparelse ved brug af data til at visualisere og prioritere indsatsen

Energispareadfærd
I pad

Der findes et stort potentiale i at samarbejde og give løbende feedback i udviklingen af tekniske løsninger, som øger brugervenligheden hos brugergruppen. Foto: Pixabay.

Et netop afsluttet ELFORSK-projekt har vist at det er muligt at opnå op til 10 - 20% energibesparelse ved at bruge data til bl.a. at visualisere og prioritere imellem energioptimerings indsatser.

ELFORSK-projektet "Data i anvendelse: Energieffektiviseringer på baggrund af adfærdsrettet kommunikation" har bekræftet, at der findes et (stort) potentiale for energibesparelser ved brug af data i bygninger, MEN at dette kræver en aktiv involvering af bygningens brugere. Energibesparelser på 7,7 % - 20 % blev opnået i projektperioden, 2020-2022. Uden denne involvering risikerer potentielle besparelser at falde til jorden.

Projektets antropologiske kortlægninger har vist, at vellykkede indsatser kræver en god forståelse for de organisatoriske rammer og viden om bygningens drift. Brugen af data til at opnå energibesparelser skal således afspejle de eksisterende formål, således at det medfører anerkendelse for de udvalgte brugergrupper som fx teknisk servicepersonale.

Løbende feedback er nøglen
Projektet viser videre, at der findes et stort potentiale at samarbejde og givende løbende feedback i udviklingen af tekniske løsninger, og at det øger brugervenligheden og anvendeligheden hos brugergruppen.

Projektets resultater viser videre, at der findes et energibesparelsespotentiale (10 - 20%) ved at bruge data til bl.a. at visualisere og prioritere imellem energioptimerings indsatser.

Resultaterne har øget forståelsen for, hvorfor det er vigtigt at inddrage adfærdsperspektiver i energioptimeringsindsatser


Vigtigt at adfærd er med i optimeringsindsatsen
Resultaterne har øget forståelsen for, hvorfor det er vigtigt at inddrage adfærdsperspektiver i energioptimeringsindsatser, der fx sigter mod at sænke offentlige bygningers energiforbrug. Resultaterne kan ligeledes overføres til andre typer af bygninger som fx boliger, hvor adfærdsperspektiver er mindst lige så vigtige.

Resultaterne viser at fremtidige indsatser nødvendigvis må inddrage samfundsvidenskabelige og humanistiske perspektiver, for at få en større forståelse for de kontekstuelle omstændigheder som den tekniske løsning skal være en del af. Samtidigt understreger resultaterne, at der er et stort potentiale for energibesparelser ved at bruge data til at fremme en aktiv adfærd, men at dette kræver en grundig kortlægning forinden.

Projektet har netop udgivet slutrapporten, hvor du kan læse om alle resultaterne. Gate21 var projektleder og projektet blev udviklet i et samarbejde mellem Lolland Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Boligselskabet Sjælland, NCC Danmark A/S. Teknologisk Institut, Vitani Energy Systems A/S og NorthQ ApS.

Materialer