Et nyt samarbejde skal styrke alle led i byggeprocessen

Så sent som på årsmødet i DI Byg for nogle uger siden var der bred enighed om, at den danske byggebranche er nødt til at satse på en højere grad af samarbejde, da uhensigtsmæssige byggekonflikter og retssager koster parterne i omegnen af 2,2 mia. kr. om året.

Jyllands-Posten 15 05 2018

(…) Det har resulteret i et nyt samarbejde, der bærer den tekniske titel "IOT-baseret dataopsamling til bedre bygningsdrift og design", men som grundlæggende handler om dels at optimere opførelse, drift og vedligeholdelse af et byggeri, dels om at komme byggeriets brugere til gavn. Ikke blot i form af intelligente elevatorer, der selv tilkalder service, men også i form af redskaber til eksempelvis optimering af indeklima.

»Gennem et stykke tid har vi gået og funderet over, hvordan vi kan gøre brug af de enorme mængder data, der genereres i bygninger, og hvorledes vi kan bruge dem til eksempelvis at optimere energiforbrug og indeklima. Vi er ret sikre på, at hvis vi kan opsamle og anvende dem, kan vi forbedre den løbende drift. Men vi vil også meget gerne benytte dem til at kigge fremad, så de kan inspirere os til, hvordan vi kan gøre den næste bygning bedre«, siger Peter Weitzmann, der er konceptudviklingschef hos NCC Danmark og tovholder på projektet.

Ud over NCC Danmark er blandt andre ejendomsadministratoren Deas og investorerne PKA og Pensiondanmark med i samarbejdet, og det samme er IT-Universitetet, som er hyret ind til at komme med bud på, hvilke forretningsmodeller et sådant samarbejde kan være med til at generere.

Projektet "IOT-baseret dataopsamling til bedre bygningsdrift og design" finansieres dels af ELFORSK-puljen med ca. 1,3 mio. kr., dels af de deltagende parter, der tilsammen bidrager med et lignende beløb. ELFORSK er Dansk Energis forsknings-og udviklingsprogram, der støtter forskning og udvikling inden for effektiv energianvendelse.

Årligt uddeles ca. 25 mio. kr. til forsknings-, udviklings-og demonstrationsprojekter inden for områderne bygninger og industri.

Materialer