Lyset går ud for halogenpærerne

Forbud
Halogenpaere

Lysdioder står tilbage som den store vinder i kampen om et mere energieffektivt Europa. Dansk Energis ELFORSK-pulje har støttet udviklingen af et dansk LED-miljø i 15 år. Nu er teknologien moden og kan udover ’almindelig’ belysning også bruges aktivt på sygehuse til at bidrage til helbredelse og på skoler for at understøtte læring.

Først blev glødepærerne slået af fatningen, og nu er det også snart nat for halogenpærer. Til gengæld går LED-belysning sin sejrsgang i private hjem og på kontorer og virksomheder overalt i Europa.

LED er langt mere energieffektive end gløde- og halogenpærer, så EU’s ecodesign-direktiv sparer forbrugerne for rigtig mange penge hvert år
civilingeniør Ditte Mikkelsen fra Dansk Energi

- LED er langt mere energieffektive end gløde- og halogenpærer, så EU’s ecodesign-direktiv sparer forbrugerne for rigtig mange penge hvert år, siger civilingeniør Ditte Mikkelsen fra Dansk Energi.

EU’s ecodesign-direktiv blev efter års tilløb vedtaget i 2009, og det er sammen med energimærkning af produkter et af EU’s vigtigste virkemidler for at nå et mål om en 20 procent højere energieffektivitet i 2020. Med direktivet bliver energikravene gradvist strammet til en stribe produkter – herunder mange af dem, der leverer belysning.

Stærkt vidensmiljø

I knap 15 år har Dansk Energis ELFORSK-pulje understøttet udviklingen, og det har været med til at skabe et stærkt LED-vidensmiljø centreret om DTU Fotonik (tidligere Forskningscenter Risø), SBi under Aalborg Universitet, Dansk Center for Lys og en række små og mellemstore virksomheder som Chromaviso, AT Lighting og Christian Flindt Design.

- I starten handlede det om at optimere kvaliteten - senere at kvaliteten kunne gå hånd i hånd med flot design for at få udbredt produkterne. Senest har det drejet sig om styring for at få endnu mere menneskelig merværdi med godt lysmiljø både på arbejdspladsen og i hjemmet. Vi er nu der, hvor vi kan høste de mange samfundsmæssige gevinster fra den tidlige indsats, siger Ditte Mikkelsen.

Invitation til SMV’er

Fra 1. september i år må der kun markedsføres pærer til boligbelysning i minimum energiklasse B, og det betyder i praksis, at de fleste halogenpærer – i takt med at lagrene tømmes – bliver udfaset fra det europæiske marked.

LED står nu som en voksen teknologi, der udover at kunne bruges til ’almindeligt’ lys også kan bruges til at efterligne dagslys og bruges aktivt af sygehuse, plejehjem og skoler til at understøtte eksempelvis helbredelse og indlæring.

ELFORSK har støttet udviklingen af LED siden 2004, og vi bygger stadig lag på de visioner, der blev lanceret dengang. I år har vi eksempelvis bevilget støtte til projekter, der kan give bedre lysløsninger i psykiatrien og på landets skoler

- ELFORSK har støttet udviklingen af LED siden 2004, og vi bygger stadig lag på de visioner, der blev lanceret dengang. I år har vi eksempelvis bevilget støtte til projekter, der kan give bedre lysløsninger i psykiatrien og på landets skoler, fortæller Ditte Mikkelsen og oplyser, at ELFORSK regner med at udgive ’Den Lille Blå om Lysstyring’ i løbet af 2019.

Ansøgningsfrist 10. oktober

LED-løsningerne bliver ved med at udvikle sig bl.a. i lyskvalitet og styrbarhed, og ELFORSK fortsætter i sin næste udbudsrunde det lange seje træk med at understøtte institutioner og virksomheder med gode ideer.

Vi håber, at ikke mindst mange små og mellemstore virksomheder vil finde det interessant og indgå i partnerskaber med de eksperter, vi har her i landet.

- Digitaliseringen vinder indpas i lysløsningerne i de kommende år, og det vil effektivisere energiforbruget yderligere og give helt nye muligheder bl.a. inden for formgivning og design. Vi håber, at ikke mindst mange små og mellemstore virksomheder vil finde det interessant og indgå i partnerskaber med de eksperter, vi har her i landet. Ansøgninger er i hvert fald meget velkomne, siger Ditte Mikkelsen fra ELFORSK, der er deadline den 10. oktober.