Fra idé til virkelighed – få del i 25 mio. kroner

Søg midler
Penge oag sommerfugle

Stock foto: Pixabay

Forsknings- og udviklingspuljen ELFORSK er sat i verden for at hjælpe virksomheder og videninstitutioner med at bringe gode idéer til virkelighed.

Den 1. juli 2022 åbner ansøgningsrunden, som sætter 25 mio. kroner i spil til projekter, der fremmer energieffektivisering og fleksibilitetsløsninger via databehandling, digitalisering og sektorkobling på tværs af for eksempel el, fjernvarme og transport.

ELFORSK har støttet projekter siden 2002, men har netop fået justeret sit fokus, så det bedre matcher en række af de udfordringer, som Danmarks grønne omstilling står overfor frem mod 2030. Digitalisering og udnyttelse af data er rykket op på dagsordenen som et fuldstændig centralt virkemiddel.

Det ’nye’ ELFORSK er på finansloven med en årlig ramme på 25 mio. kr. Forventningen er, at midlerne vil blive fordelt på 3-5 projekter om året.

ELFORSK formand, Susanne Juhl fortæller om muligheder for medfinansiering via ELFORSK
Se video med formand for ELFORSK, Susanne Juhl, HER

Ansøgningsrunde åbner den 1. juli

Første ansøgningsfrist under den nye bekendtgørelse er den 9. september 2022. Inden da vil ELFORSK invitere interesserede til regionale informationsmøder og webseminarer, ligesom der løbende vil blive informeret på ELFORSKs hjemmeside, elforsk.dk.

ELFORSK har eksisteret siden 2001 under mildt skiftende rammer. Opgaven har været at fremme effektiv energianvendelse af slutforbruget. En række projekter med fokus på bl.a. varmepumper og intelligente bygninger er fortsat i gang under den gamle bekendtgørelse. Projekterne vil blive afsluttet i løbet af de næste år.

Som det tidligere har været ELFORSK-praksis, får også nye projekter en kommunikationsforpligtelse, så resultaterne kan komme samfundet bredt set til gode.

– Mit håb er, at vi med de fremtidige ELFORSK-projekter kan speede den grønne omstilling op. Med indpasning af millioner af elbiler, rigtig mange varmepumper og andre former for elektrificering kombineret med rigtig meget ny produktion står elnettet overfor en kæmpe opgave. Den skal vi løse med ny teknologi, sektorkoblinger og ændret adfærd i innovative netværk, siger Susanne Juhl.

DE FEM MEDLEMMER AF ELFORSKS ADVISORY BOARD
  • Susanne Juhl, formand
  • Nicolaj Nørgaard Peulicke, direktør for digitalisering i Energinet
  • Marie Münster, professor på DTU
  • Claus Møller, forretningsudvikler Erhvervshus Sjælland
  • Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark

 

Materialer