ELFORSK-kroner skal fyre op under digitaliseringen

Støtte
Digitalisering

Kunstig intelligens kan skabe intelligente løsninger, der fremmer energieffektive løsninger, fleksibelt forbrug og elektrificering. Dansk Energis ELFORSK-pulje, der nu sætter 25 mio. kr. i spil, vil prioritere projekter i bygninger og industri. Særligt fokus er der i år på projekter med små og mellemstore virksomheder.

Digitalisering og smart brug af data skal bane vej for flere energieffektive løsninger i bygninger og industri. Gode ideer især for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan blive testet med støtte fra Dansk Energis ELFORSK-pulje, der netop har offentliggjort en strategi for de næste tre år og åbnet for ansøgninger med deadline den 10. oktober 2018.

- Vi drejer nu vores bevillinger endnu mere i retning af den digitale verden. Vi tror på, at aktivering af data med kunstig intelligens og machine learning kan skabe flere smarte, energieffektive løsninger, siger konsulent Dorte Lindholm fra ELFORSK.

Fokus på bygninger og industri

I den nye strategi peger ELFORSK på bygninger og industri, som kernen i indsatsen for de næste års bevillinger. ELFORSK har et budget på 25 mio. kr., og midlerne skal ifølge lovgrundlaget være med til at effektivere energiforbruget – herunder at gøre det mere fleksibelt, mere elektrisk og mere klimavenligt. Siden ELFORSK’s fødsel har der været fokus på at udvikle konkrete teknologier, men i takt med digitaliseringen trænger også nye muligheder sig på.

- Smart brug af data, mønstergenkendelse, værktøjer for identifikation af potentialer og effektiviseringsmuligheder er nogle af de områder inden for bygninger og industri, som man kan søge støtte til. Vi vil meget gerne se ansøgninger, der involverer flere SMV’er bl.a. i digitaliseringen, siger Dorte Lindholm.

Digitalisering skal sikre energieffektivitet

Mange virksomheder arbejder med energiledelse, hvad enten det drejer sig om bygninger eller industriprocesser. Ved at bruge digitale værktøjer og nye teknologier kan der bygges ekstra lag på den indsats, lyder vurderingen.

- Energiledelse og optimering af produktionsprocesser kan løftes til et nyt niveau ved at koble robotter, data og kunstig intelligens. Robotter har for længst vundet indpas i industrien – nu skal vi tilføje kunstig intelligens og dermed skabe en endnu mere effektiv el- og energianvendelse. Vi tror på, at bedre brug af data kan reducere spild, tomgangsforbrug og driftsstop. Med bedre indsigt kan vi optimere brugen af energi og andre ressourcer, siger Dorte Lindholm og nævner, at der også ligger store effektivitets- og fleksibilitetspotentialer i samle og udnytte data i bygninger, der står for cirka 40 procent af energiforbruget.

F&U-viden skal gavne hele samfundet

I forhold til de andre offentlige støttekasser på energiområdet, Innovationsfonden og EUDP, har ELFORSK betydeligt færre penge at gøre godt med. ELFORSK arbejder ihærdigt på at sikre at godt samspil med de andre puljer, så der kommer bedst mulig F&U ud af midlerne.

- I ELFORSK lægger vi også ekstrem stor vægt på, at de projektdeltagere, der modtager støtte, prioriterer formidling af resultater højt gennem hele forløbet. Hele det danske samfund skal få gavn af den læring, vi skaber med vores projekter, siger Dorte Lindholm og nævner, at det er dokumenteret, at ELFORSK skaber arbejdspladser og eksport af grønne teknologier.

- Derfor skal vi fastholde vores støtte til forskning og udvikling, så vi fortsat kan skabe de nye løsninger og eksportmuligheder til gavn for væksten i Danmark, fastslår Dorte Lindholm.

Læs om indsatsområder under søg projektstøtte.

Materialer