ELFORSK drejer fokus mod det fleksible elnet

Udbud 2022
Opladning af elbil

Arkivfoto: Adam Sund

Ny bekendtgørelse for ELFORSK: Fremover skal der investeres i projekter, der fremmer fleksibelt energiforbrug via databehandling, digitalisering og sektorkobling.

Det danske elnet er en krumtap i den grønne omstilling, og elnetselskaberne ser ind i en fremtid med rigtig meget mere varierende elproduktion fra vind og sol, der skal matches med variation på forbrugssiden.

Fremover skal forsknings- og udviklingspuljen ELFORSK derfor fremme fleksibelt energiforbrug via databehandling, digitalisering og sektorkobling på tværs for eksempel af el, fjernvarme og transport.

– ELFORSK har fået justeret sit fokus, så det bedre matcher en række af de udfordringer, Danmarks grønne omstilling står overfor frem mod 2030. Digitalisering og udnyttelse af data er rykket op på dagsordenen som et fuldstændig centralt virkemiddel. Jeg glæder mig til at se de første gennemarbejdede ansøgninger, siger Susanne Juhl, der er formand for ELFORSKs nye advisory board.

ELFORSK har fået justeret sit fokus, så det bedre matcher en række af de udfordringer, Danmarks grønne omstilling står overfor frem mod 2030. Digitalisering og udnyttelse af data er rykket op på dagsordenen som et fuldstændig centralt virkemiddel.
Susanne Juhl, formand for ELFORSKs nye advisory board

Det ’nye’ ELFORSK er på finansloven med en årlig ramme på 25 mio. kr. Forventningen er, at midlerne vil blive fordelt på 3-5 projekter om året.

Teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Green Power Denmark, der administrerer ELFORSK-puljen i et tæt samarbejde med Energistyrelsen, ser frem til at blive udfordret af branchens kreativitet:

– Elforbruget vil formentlig blive mere end fordoblet alene frem til 2030, så der skal investeres flittigt i transformerstationer og kabler i de næste årtier. Der er imidlertid et presserende behov for at få udviklet løsninger, modeller og platforme til at håndtere og understøtte fleksibilitet og sektorkobling, så vi kan hjælpe elnettet og gøre investeringerne mindre. Her kan ELFORSK bidrage med støtte og sparring, siger Jørgen S. Christensen, der også har en plads i advisory board.

Kommercielt perspektiv

ELFORSK vil fremover prioritere ansøgninger, der inddrager elnetselskaber, og som bygger videre på allerede høstede erfaringer. Et plus i vurderingerne vil også være, hvis foreslåede projekter inddrager kommercielle aktører, der kan bringe løsningerne til markedet.

– Det haster med den grønne omstilling, så vi skal skabe resultater i en fart med brug af eksisterende data og de overvejelser, der er i gang om frisættelse af data bl.a. i regi af samarbejdet om at skabe et Data Space, siger Jørgen S. Christensen. 

Ny bekendtgørelse bag ELFORSK

Mandatet til ELFORSK anno 2022 fremgår af bekendtgørelse nr. 2658 fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Ansøgere om midler og andre interesserede kan her læse, at ’ELFORSK støtter forsknings- og udviklingsprojekter, der har til formål at fremme effektiv energianvendelse og fleksibilitetsløsninger inden for el og energi via data, digitalisering og sektorkobling i overensstemmelse med miljømæssige og samfundsøkonomiske hensyn, herunder udbredelse af metoder, løsninger, analyser og modeller’.

Læs ELFORSK-bekendtgørelsen

Ansøgningsfrist 9. september

Første ansøgningsfrist under den nye bekendtgørelse er den 9. september 2022. Inden da vil ELFORSK invitere interesserede til regionale informationsmøder og webseminarer, ligesom der løbende vil blive informeret på ELFORSKs hjemmeside.

ELFORSK har eksisteret siden 2001 under mildt skiftende rammer. Opgaven har været at fremme effektiv energianvendelse af slutforbruget. En række projekter med fokus på bl.a. varmepumper og intelligente bygninger er fortsat i gang under den gamle bekendtgørelse. Projekterne vil blive afsluttet i løbet af de næste år.

Som det tidligere har været ELFORSK-praksis, får også nye projekter en kommunikationsforpligtelse, så resultaterne kan komme samfundet bredt set til gode.

– Mit håb er, at vi med de fremtidige ELFORSK-projekter kan speede den grønne omstilling op. Med indpasning af millioner af elbiler, rigtig mange varmepumper og andre former for elektrificering kombineret med rigtig meget ny produktion står elnettet overfor en kæmpe opgave. Den skal vi løse med ny teknologi, sektorkoblinger og ændret adfærd i innovative netværk, siger Susanne Juhl. 

DE Fem medlemmer af ELFORSKs advisory board
  • Susanne Juhl, formand
  • Nicolaj Nørgaard Peulicke, direktør for digitalisering i Energinet
  • Marie Münster, professor på DTU
  • Claus Møller, forretningsudvikler Erhvervshus Sjælland
  • Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark