Automatik skaber grøn omstilling i lejligheder

CASE I ENERGI19

Teknologen fra iVENT 2020 kan bruges i etageejendomme i Danmark, men den vil også styrke Lindabs konkurrenceevne ikke mindst i Norden og det nordlige Europa, vurderer Werner J. Andresen fra Lindab, der er aktiv i over 30 lande fortrinsvis i Europa. Foto: Colourbox

iVENT2020: Et godt indeklima i tætte lejligheder står og falder med god ventilation. Med et ELFORSK-projekt tester Lindab A/S og Teknologisk Institut prototyper på ventilation med automatisk indregulering, energieffektiv styring og overvågning.

Det kan være et hestearbejde for en vicevært at holde styr på beboernes ventilationsanlæg i mange hundrede etagelejligheder, men nu er der formentlig snart hjælp på vej. Lindab A/S og Teknologisk Institut er i gang med et lovende ELFORSK-projekt, iVENT2020, der automatisk kan sikre den rette luftmængde til lejlighedernes enkelte rum.

- Det vil være et stort hit, hvis det lykkes, siger produktchef Werner J. Andresen fra Lindab i Haderslev.  

Teorien er på plads, så frem til nytår 2019 bliver den udviklede ventilationsløsning testet i praksis hos Lindab, Teknologisk Institut og en underleverandør, der er ekspert i automatik og sensorer. Hvis alt går vel, vil Lindab snart kunne tilbyde sine kunder løsninger, der kombinerer automatisk indregulering og tilpasning af luftmængder med overvågning.

Decentral ventilation er bl.a. relevant ved renovering af ældre etageejendomme for eksempel i den almennyttige sektor. I ældre bygninger kan pladsen være trang og ikke levne rum for centrale løsninger med større ventilationskanaler og aggregater.

De ’kloge’ eller intelligente anlæg i lejlighederne skal passe sig selv, uden at beboerne skal gøre noget som helst. Data for bl.a. fugt og CO2-indhold i luften skal automatisk tilpasse luftmængden til antallet af mennesker.

Det betyder bl.a., at der kan skrues ned for luftskiftet (og elforbruget og dets afledte klimabelastning), når børnene er i skole og forældrene på job. Ofte bliver der nemlig ventileret mere end nødvendigt.  

- Fremover vil ventilationsanlæggene blive automatiseret på et helt andet niveau. Den fysiske montage af anlæg vil stort set være uændret, men automatisk indregulering med deraf følgende indreguleringsrapport samt automatisk funktionsafprøvning vil være muligt. Det forventer vi os ret meget af, fastslår Werner J. Andresen.

Udfordrer Bygningsreglementet
’Internet of Things’ tillader at de mange ventilationsanlæg bliver forbundet, så viceværterne kan følge med i, om alt foregår, som det skal. Hvis en beboer oplever træk eller andre gener, kan viceværten takket være online data tjekke det lokale ventilationssystem, inden de tekniske installationer eventuelt beses med et fysisk fremmøde.

- Fjernovervågning kræver selvfølgelig nogle præcise aftaler, så det er noget, der skal kigges på. I første omgang er vi i gang med at undersøge, hvad der er teknisk muligt, siger Werner J. Andresen, der forudser, at resultaterne fra iVENT2020 kan komme til at udfordre reglerne i Bygningsreglementet.

- Men det er kun godt, for vi skal videre. Udviklingen inden for sensorer, dataopsamling, styring og overvågning foregår hurtigere og hurtigere, påpeger Werner J. Andresen.

Interessant for ældre ejendomme
Decentral ventilation er bl.a. relevant ved renovering af ældre etageejendomme for eksempel i den almennyttige sektor. I ældre bygninger kan pladsen være trang og ikke levne rum for centrale løsninger med større ventilationskanaler og aggregater.

I sin projektbeskrivelse konstaterer Lindab og Teknologisk Institut, at der trods udviklingen på ventilationsområdet de seneste ti år fortsat er behov for reduktion af tryktab i decentrale kompakte installationer i forbindelse med kanaludformning og -føringer, indblæsning og udsugning samt i forbindelse med etablering af effektiv lyddæmpning. ’Potentialet for at billiggøre installationerne i anlæg og drift er ikke udnyttet og er en barriere på markedet’, hedder det.

- Teknologen fra iVENT 2020 kan bruges i Danmark, men den vil også styrke vores konkurrenceevne ikke mindst i Norden og det nordlige Europa, vurderer Werner J. Andresen fra Lindab, der er aktiv i over 30 lande fortrinsvis i Europa.

Ventilationsprojektet er en af ti cases i publikationen ’Energi19: Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, der udgives af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK.

’iVENT2020’ har et budget på 2,6 mio. kr. - heraf støtter ELFORSK med 1,55 mio. kr.