Den 1. september er der EU forbud mod at sælge halogenpærer

Forbud
halogen spot

Det er godt 10 år siden at EU besluttede at udfase halogenpærer. Og efter 60 år på markedet er det nu slut med brug af næsten alle halogenpærer.

Forbuddet er for ikke-retningsbestemte halogenglødepærer, som minimum skal være i energiklasse B. Forbuddet er et led i gennemførelse af EU (EF) nr. 244/2009. Undtaget er speciallyskilder.

Tanken har fra starten været at LED belysning, skulle tage over, for halogenbelysninger. Derfor har ELFORSK også gennem en periode på over 10 år støttet forskning og udvikling i brugen og anvendelse af LED.

Selvom Danmark ikke har store producenter af LED, så har forskningsmiljøerne i Danmark bl.a. ved hjælp af økonomisk støtte fra ELFORSK, være med til at skabe et helt unikt netværk af forskere, designere, iværksættere og slutbrugere har den danske LED-branche kunnet holde sig helt fremme i den globale konkurrence.

Da DTU Fotonik (tidligere Forskningscenter Risø) i 2004 med ELFORSK-støtte etablerede sit lille ”LED-team”, var teknologien endnu ikke mainstream hos de store multinationale producenter. Det er den i dag og der er i dag et stor udbud af LED lyskilder.

Læs vejledningen

Materialer