Intelligent planlægning af fleksibelt elforbrug kan halvere CO2-udledninger

Projektresultat
Ento Labs forecast af fleksibelt elforbrug og CO2 - 351-054

Grafen viser hvordan få dages fleksibilitet kan give over 75 % reduktion i CO2-intensiteten (fra top til dal). Forecast fra Ento Labs. 

Kunstig intelligens kan med fordel anvendes i planlægningen af fleksibelt elforbrug og være med til at halvere udledningen af CO2.

Ento Labs har med støtte fra ELFORSK udviklet et system, som ved hjælp af kunstig intelligens kan planlægge fleksibelt elforbrug med det formål at reducere CO2-udledningen.

I Danmark har vi en høj andel af vedvarende energi i vores elnet, men når der ikke er så meget vind, så er vi stadig nødsaget til at producere noget af vores strøm på fossile brændsler. Derfor vil mængden af CO2, som udledes på et givent tidspunkt, variere betydeligt.

Noget elforbrug kan flyttes i få timer, og have en effekt, men de store reduktioner opnås når elforbruget flyttes i mange timer eller flere dage. Det er en udfordring at forudsige vejret, og derfor er en stor del af projektet at benytte kunstig intelligens og vejrdata fra hele Europa for at lave langtidsprognoser for CO2-intensiteten. Hvorvidt og hvordan elforbruget kan flyttes beregnes ved at sammenholde disse prognoser med viden om elforbruget og andre elementer, som fx solceller på taget.

Hvilket elforbrug kan så flyttes?

Elbiler, varmepumper og køleanlæg nævnes ofte som oplagte muligheder for at flytte større dele af vores elforbrug. De er alle vigtige komponenter i at reducere udledning via elektrificering. Men intelligent planlægning kan accelerere reduktionen yderligere.

Intelligent planlægning kan accelerere reduktionen af CO2 yderligere.

- Ento Labs udtaler, at det er først nu vi som samfund er begyndt at få øjnene op for de mange ting, der er fleksible over kortere eller længere perioder. I et forsøg på at “feje foran egen dør”, har vi styret vores eget elforbrug i form af energitunge beregninger, som typisk kan flyttes flere timer eller dage. Det er ikke atypisk at bygge digitale services på denne måde, og da vores eget elforbrug i stigende grad er baseret på streaming og software i skyen, er det vigtigt at vi også reducerer udledningerne herfra.

Hvor meget kan udledningen reduceres?

I projektet er der løbende målt på reduceringen i udledning fra Ento Labs egne servere, når udregningerne flyttes. Få dages fleksibilitet kan give over 75 % reduktion i CO2-intensiteten. På andre tidspunkter er det mindre, men vores beregninger viser, at man over et helt år kan opnå næsten 50 % CO2-reduktion på denne mængde af fleksibilitet.

Vores beregninger viser at man over et helt år kan opnå næsten 50 % CO2-reduktion på denne mængde af fleksibilitet

På større skala kan erfaringerne fra dette demonstrationsprojekt hjælpe med at reducere udledningerne, øge andelen af vedvarende energi i elnettet og accelerere den grønne omstilling - hvad enten om elforbruget er digitalt, industrielt eller ude i de private hjem.