Udvikling af nye typer solafskærmningssystemer baseret på dagslysdirigerende solafskærmende glaslameller

Projektperiode: 2006 - 2007
Bygninger
Solafskærmning med glaslameller 338-053 og 340-039

De udvikle glaslameller til solafskærmning monteret på facaden hos Coloplast i Humlebæk. Foto: Projektgruppen. 

Målingerne viser at dagslysfaktoren i overskyet vejr reduceres med ca. 20 % 1,2 m fra facaden hvor der som regel er rigeligt lys, mens den er uændret eller en anelse højere bagest i lokalet hvor der ofte er problemer med for lidt dagslys.

Projektbeskrivelse

Der designes et fleksibelt solafskærmningssystem med glaslameller, der kan føre til elbesparelser til køling og ventilation samt til bedre udnyttelse af dagslyset. Systemet analyseres for afskærmnings-effekt, energiforbrug og belysningsforhold, og beregningerne verificeres gennem målinger på fuldskala modeller.

Resultat

I forbindelse med projektet er der udviklet et nyt solafskærmningssystem bestående af solafskærmende reflekterende glaslameller, som både skal fungere som almindelig solafskærmning og samtidig skal kunne forbedre dagslysforholdene inde i bygningen, når der er brug for det, ved at reflektere lyset længere ind i rummet. Vha. programmet IESve/Radiance er der foretaget simuleringer dagslysforholdene i et kontorlokale ved anvendelse af det udviklede solafskærmningskoncept.

Beregningsmodellen er brugt til at optimere glaslamelsystemets udformning og dimensioner (lamelhældning, -bredde og –afstand). Beregningerne har vist at en lamelhældning på 30 grader giver bedste dagslysdirigerende effekt i overskyet vejr. I denne position fås, sammenlignet med samme facade uden solafskærmning, en mindre reduktion af dagslysfaktoren tæt på vinduerne mens den bagest i lokalet er stort set uændret.

Sammenlignet med traditionelle lamelsystemer giver de reflekterende glaslameller højere dagslysfaktorer i bygningen. Der er foretaget dagslysmålinger af solafskærmningssystemet i SBi’s dagslyslaboratorium. Målingerne viser at dagslysfaktoren i overskyet vejr reduceres med ca. 20 % 1,2 m fra facaden hvor der som regel er rigeligt lys, mens den er uændret eller en anelse højere bagest i lokalet hvor der ofte er problemer med for lidt dagslys. I klart vejr med direkte solskin og lamellerne i solafskærmende position sker der en reduktion af belysningsstyrken ind gennem hele rummet. Altså svarer resultaterne fra beregningerne stort set til målingerne.

Det udviklede solafskærmningssystem reducerer sollysindfaldet i solafskærmende position uden at forringe dagslysforholdene i bygningen under overskyede forhold hvor lamellerne er vinklet i dagslysdirigerende position. Glaslamelsystemets effekt på det termiske indeklima og energiforbrug er analyseret vha. beregninger i programmet BSim og ved målinger på solafskærmningssystemet monteret i DTU’s Passys testcelle.

Mere information

Projekt nummer

338-053

Projektansvarlig
DTU Byg

Projektdeltagere

BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
HansenProfile A/S
Glassolutions A/S
Blendex A/S

Økonomi

Bevillingsår
2006
Tilskud
Kr. 659.000
63%
Egenfinansiering
Kr. 387.031
37%
Total budget
Kr. 1.046.031
Timer
1.725