FEEDBACK-motiveret elbesparelse i boligen baseret på visualisering og ny måleteknik

Projektperiode: 2006 - 2010
Bygninger
Dreng ser TV

Foto: Pixabay

Projektets ønske om at udvikle udstyr til hyppig feedback baseret på målinger af elforbrug på apparatniveau hos NOE-kunder kunne ikke færdiggøres efter projektets intentioner, og denne del blev derfor alene gennemført som en pilottest i 20 husstande, der opnåede en gennemsnitlig elbesparelse på 8 %.

Resultat

Evalueringen af Syd Energi forsøget viste en elbesparelse relativt til kontrolgruppen på 3 % i det mest effektive af de afprøvede set ups. Interviews med udvalgte deltagere viste, at forbrugerne var glade for den øgede information og kontrol.

Det udstyr, som blev udviklet i delprojekt C, blev kun afprøvet og evalueret i mere begrænset omfang. Men igen viste evalueringen, at husholdningerne var meget glade for den øgede information og kontrol - ikke mindst at de hurtigt og let kunne se, hvad de brugte el til, og dermed hvor de mest effektivt kunne sætte ind for at spare.

Den gennemsnitlige elbesparelse med det afprøvede (reducerede og fejlbehæftede) system i 19 boliger uden erhverv var ca. 8 %.

Det virker rimeligt at antage, at et fuldt funktionsdygtigt og udbygget system med alle planlagte faciliteter ville kunne producere en væsentlig større reduktion i elforbruget.

Det er tidligere blevet fremført, at feedback om elforbruget er en nødvendighed for, at man som individ kan erfare og lære, hvad konsekvenserne af et – ellers stort set usynligt - energiforbrug er (Darby, 2003). Her viser det sig, at familierne især ser det, at de får information om det enkelte apparats forbrug som en stor fordel. I forhold til forbedringsmulighede, bliver især muligheden for at få detaljeret information om yderligere apparater (eller dele af huset) fremhævet af familierne.

Dette projekt anskueliggør desuden, at når et feedback system indgår i den sociale sammenhæng, som familien (samt vennekreds) udgør, har et feedbacksystem perspektiver, der rækker ud over den enkelte elforbrugers læring.

Dette perspektiv kom især til udtryk i de familier, som indeholdt teenagebørn, for ved indførelsen af feedback kom energiforbruget i høj grad på dagsorden som samtaleemne. Det betød, at såvel børnene som de voksne havde mulighed for at lære af deres egne handlinger, men det betød også, at der i mange tilfælde opstod et socialt pres for at forsøge at reducere husstandens elforbrug. I lyset af at det er blevet påvist, at især teenagere er husstandens storforbrugere af el, vil feedback af den afprøvede type især have et perspektiv og være en hjælp for denne familietype.

Det er relativt billigt at etablere systemet med at sende sms eller e-mail feedback til elforbrugere om deres totale elforbrug og Syd Energi har indbygget faciliteten såvel som de testede muligheder for at følge elforbruget online i deres system (se sydenergi.dk/privat/selvbetjening/fjernaflaest-elforbrug/saadan-aflaeses-modulet.aspx). Samtidig er der internationalt en solid udvikling i gang med at udnytte de muligheder, som SmartMeters mv. tilbyder i forhold til at levere bedre feedback til elforbrugerne.

For eksempel er tunge spillere som Google og Microsoft begyndt at udbyde løsninger og invitere elforsyningsselskaber til samarbejde om at servicere forbrugerne effektivt med denne type information (fx Google og Yello Strom i Tyskland) på computerskærmen.

Det udviklede system til at levere feedback på slutforbrugsniveau blev af udstyrsleverandøren set som en kommercielt lovende udbygning af deres eksisterende ”home automation” system. Desværre havde virksomheden ikke et tilstrækkelig solidt kapitalgrundlag til at gennemføre den nødvendige tekniske færdigudvikling og afpudsning af udstyret, eller til blot at overleve under finanskrisens hårdere betingelser.

Enkelte andre virksomheder indenfor home automation udbyder allerede løsninger, som dels spiller sammen med Google’s system, dels giver visse muligheder for måling og styring på apparatniveau (se fx alertme.com/). Det gennemførte projekt er det første, som udviklede og evaluerede et komplet system baseret på brugerinddragende innovation, og det vil helt sikkert stimulere den videre udvikling af sådanne løsninger.

Projektdeltagere

BANG & OLUFSEN A/S
Energy Piano
Midtvest Bredbånd
Aarhus Universitet - AU

Økonomi

Bevillingsår
2006
Tilskud
Kr. 4.194.700
433%
Egenfinansiering
Kr. -3.225.313
-333%
Total budget
Kr. 969.387
Timer
11.068