Energirigtig design og regulering af sekundærsiden på indirekte køleanlæg med naturlige kølemidler

Projektperiode: 2002 - 2005
Industri
Køleanlæg 334-001

Foto: Projektgruppen.

Der er skabt en fælles værktøjskasse og vidensbase indenfor emnet. Det er hermed blevet nemmere at konsekvensberegne på alternative valg, og der er skabt en terminologi, som reducerer risikoen ved misforståelse ved kommunikation mellem anlæggets mange aktører.

Projektbeskrivelse

Projektet skal bidrage til, at energiforbruget til fremtidens indirekte køleanlæg med naturlige kølemidler bliver mindst muligt. Forventede resultater bl.a.: en designhåndbog, reguleringsstrategier og værktøjer til beregning af stofdata, dimensionering og simulering.

Resultat

Der er skabt en fælles værktøjskasse og vidensbase indenfor emnet. Det er hermed blevet nemmere at konsekvensberegne på alternative valg, og der er skabt en terminologi, som reducerer risikoen ved misforståelse ved kommunikation mellem anlæggets mange aktører. Det er endvidere diskuteret og undersøgt, at myter omkring brug af systemer med variabelt flow - som her igen påviser energibesparelser - er langt overdrevet. Som udgangspunkt vil både ventiler og varmevekslere fungere fint under variable driftsforhold (selvfølgelig inden for visse grænser), hvis blot ventiler, pumper og fordamperregulerings dynamik er tilpasset hinanden. Abrupte overgange mellem laminart og turbulent flow forekommer sjældent i praksis pga. diverse bøjninger, indsnævringer mm.

Det udviklede pc-program DESIKPack og ikke mindst SecCool står nu til fuld rådighed for rådgivende ingeniører og kølevirksomheder, der vil designe fremtidens køleanlæg, sammenligne data, drage nye konklusioner mv. Desuden er det projektgruppens opfattelse, at man kunne skabe et endnu bedre grundlag for energieffektive anlæg med stabil drift ved at iværksætte et demonstrationsprojekt, hvor de relevante leverandører samtænkte systemudformning og udformede et fuldt elektronisk integreret reguleringssystem. Et system, hvor der kunne tages højde for alle ventilers åbningsgrad, pumpers, blæseres og kompressorers effektivitet. Og hvor man sikrede, at de lokale reguleringskriterier og optimeringsparametre bliver i harmoni med systemets samlede energioptimering

Mere information

Projekt nummer

334-001

Projektansvarlig
IPU

Projektdeltagere

Danfoss A/S
Christian Berg A/S
TT COIL A/S
Johnson Controls Denmark ApS
Grundfos A/S
DTU Mekanik
Teknologisk Institut
ALECTIA A/S (del af NIRAS Gruppen A/S)

Økonomi

Bevillingsår
2002
Tilskud
Kr. 2.168.000
57%
Egenfinansiering
Kr. 1.657.000
43%
Total budget
Kr. 3.825.000
Timer
4.740