ARKITEKTUR og ENERGI - arkitektoniske strategier for fremtidens lavenergi bygninger

Projektperiode: 2005 - 2006
Bygninger
Arkitektur og Energi bogen forside 337-058

Forsiden på Arkitektur og Energi bogen. 

Hensigten med projektet er at belyse samspillet mellem arkitektur og energi i et helhedsperspektiv for nybyggeri. Samspillet mellem arkitektur og energi belyses gennem fire temaer: Dagslys, Solvarme, Råhus og Teknik.

Projektbeskrivelse

Projektet skal udforske, hvordan en overordnet arkitektonisk strategi kan minimere det samlede primære energiforbrug, samtidig med at den arkitektoniske kvalitet højnes. Resultaterne formidles i en bog, der anvendes i uddannelse og efteruddannelse og distribueres til praktiserende arkitekter. Vinder af ELFORSK Prisen 2007.

Resultat

Hensigten med projektet er at belyse samspillet mellem arkitektur og energi i et helhedsperspektiv for nybyggeri.

Arkitekter foretager mange formrelaterede dispositioner tidligt i designprocessen, og disse har betydelige konsekvenser for energiforbruget. Samtidig tager de nye energibestemmelser afsæt i en helhedsvurdering, hvor den arkitektoniske form kan blive afgørende for en minimering af elforbruget.

Samspillet mellem arkitektur og energi belyses gennem fire temaer: Dagslys, Solvarme, Råhus og Teknik.

Projektet peger på følgende overordnede konklusioner: De fire temaer kan bruges som en samordnet designstrategi, som er mere omfattende end de nye energibestemmelsers krav:

  1. Dagslys: Fremtidens lavenergistrategier kan med fordel indledes med at proportionere glaspartierne ud fra dagslysbehovet, hvor rummets proportioner kan skabe en bedre visuel kvalitet.
  2. Solvarme: Traditionelle forestillinger om store fordele ved passiv solvarme holder ikke stik. Lyse bygninger med moderate glaspartier, beskeden bygningsdybde og stor rumhøjde kan minimere energiforbrug og forbedre dagslysforhold.
  3. Råhus: Klimaskærmens isoleringsniveau kan forbedres, men kun til en vis grænse. En haj varmekapacitet skal kombineres med lavt energiforbrug til materialefremstilling.
  4. Teknik: Når der anvendes et bredt spektrum af elbesparende teknologier, fx naturlig ventilation kombineret med energieffektive apparater, kan forbruget reduceres betragteligt. Bygningsform kan spille en afgørende rolle. Lyse bygningstyper har beskeden bygningsdybde, stor rumhøjde og udstrakte facadearealer. Lyse boliger kan med fordel udformes med glasarealer ligeligt fordelt mod nord og syd for at minimere det samlede prirnærenergiforbrug, mens lyse kontorer kan zonedeles med større glasarealer mod nord end mod syd.

Resultaterne præsenteres i bogen Arkitektur og energi, som sendes gratis til alle 8.000 medlemmer af Akademisk Arkitektforening. Bogen præsenteres på en let tilgængelig og grafisk inspirerende måde, så fremtidens lavenergiarkitektur kan udformes på kvalificeret, afvejet og effektiv vis.

Projektet vandt ELFORSK Prisen 2007. 

Mere information

Projekt nummer

337-058

Projektansvarlig
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektdeltagere

Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S
Arkitektskolen Aarhus
KADK - Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Akademisk Arkitektforening
RH Arkitekter A/S
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Økonomi

Bevillingsår
2005
Tilskud
Kr. 1.340.000
63%
Egenfinansiering
Kr. 794.000
37%
Total budget
Kr. 2.134.000
Timer
2.787