Grøn køling med vand viser lovende takter

Projektresultat
Buster Nissen foran prototypeanlægget 350-007

NB Ventilation og Teknologisk Institut havde regnet med, at et prototypeanlæg på Aalborg Universitetet skulle hænge under loftet i et klasseværelse, men det blev for stort, og der var udfordringer med støj. ”Til gengæld køler vi mere end forventet, så på den måde er projektet en stor succes”, siger salgschef Buster Nissen, NB Ventilation. Foto: NB Ventilation. 

Skoler og kontormiljøer får alternativ til traditionel kompressorkøling. Ventilationsenheder med indirekte adiabatisk køling, der er en teknik, som udnytter vands køleevne ved befugtning af overflader, er videreudviklet af NB Ventilation og Teknologisk Institut med test på Aalborg Universitet.

Antallet af klimaanlæg stiger markant i Europa og mange andre steder i verden, og det trækker et enormt elforbrug med sig. Mange af klimaanlæggene benytter kølemidler med indbyggede miljøudfordringer, men der udvikles på energieffektive og klimavenlige alternativer.

Et af dem – køling med vand – er netop testet på Aalborg Universitet af NB Ventilation, Teknologisk Institut og Aalborg Universitet som led i et projekt støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje. Energi- og økonomiberegninger fra NB Ventilation A/S og Teknologisk Institut viser lovende takter.

Vand er det grønneste kølemiddel i verden, så vi kan med god ret kalde det grøn køling
seniorspecialist Christian Drivsholm, Teknologisk Institut

- Vand er det grønneste kølemiddel i verden, så vi kan med god ret kalde det grøn køling, siger seniorspecialist Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut om teknologien, der af fagfolk bliver kaldt ’adiabatisk køling’: En teknik som udnytter vands køleevne ved befugtning af overflader.

For fire år siden prikkede Christian Drivsholm til salgschef Buster Nissen fra NB Ventilation for at få indledt et samarbejde om teknologiudvikling med udgangspunkt i indirekte adiabatisk køling. Buster Nissen greb udfordringen og blev projektleder. I dag glæder han sig over resultaterne fra ELFORSK-projektet:

Jeg er 100 procent sikker på, at der kommer et produkt ud af anstrengelserne, men det bliver ikke præcis den løsning, som vi forventede, da vi startede projektet
salgschef Buster Nissen, NB Ventilation

- Jeg er 100 procent sikker på, at der kommer et produkt ud af anstrengelserne, men det bliver ikke præcis den løsning, som vi forventede, da vi startede projektet, siger Buster Nissen, mens han åbner døren til et klasseværelse på Aalborg Universitet.

De installerede ventilationskanaler sørger for, at klasseværelset er godt ventileret, men selve prototypekøleaggregatet er – modsat et pilotanlæg på Teknologisk Institut i Taastrup –  placeret udenfor lokalet.

Testanlæg med mange sensorer

- Vi havde regnet med, at prototypeanlægget på universitetet skulle hænge oppe under loftet, men det blev for stort, og der var udfordringer bl.a. med støj. Det var ærgerligt. Til gengæld køler vi mere end forventet, så på den måde er projektet en stor succes, siger Buster Nissen og erkender, prototypeanlægget ’ikke er for kønt’.

Det skyldes, at der er tale om et testanlæg, der er bygget til sensorer og mange målinger foretaget af Teknologisk Institut og forskere fra Aalborg Universitet. Finpusningen er i gang, og Buster Nissen oplyser, at NB Ventilation allerede har solgt det første ’rigtige’ anlæg til en installatør på Sjælland. NB Ventilation tager også sin egen medicin med et anlæg, der skal skabe et godt indeklima i kontorlokalerne i det østlige Aalborg.

På Aalborg Universitet er selve køleanlægget placeret lige uden for vinduerne. Buster Nissen viser anlægget frem i vinterregnen. Teknologien er i sin grundsubstans særdeles simpel: Udsugningsluften i skal blot befugtes med vand, og så kan klasselokaler, kontorbygninger og andre lokaliteter få frisk luft og en ønsket temperatur til glæde for de mennesker, der lige netop dér skal bruge timer i hinandens selskab.

Talrige undersøgelser viser, at et godt indeklima giver mere aktive elever og bedre læring – og en mere behagelig og produktiv arbejdsdag i kontormiljøerne.

- Men vi har skulle løse en række udfordringer. Anlæggene må ikke støje, og når man arbejder med befugtning af luft, kan der være risiko for legionella. Man skal også være opmærksom på kalkniveauet i vandet, så anlægget ikke hurtigt kalker til, fortæller Buster Nissen, der nævner styring af effektivt el- og vandforbrug samt luftskifte som en af de nødder, der har været sværest at knække.

Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, har stået for analyse af data fra pilotanlægget og har udviklet en tredimensionel computersimulering af systemet ved hjælp af såkaldt CFD-modellering (Computational Fluid Dynamics).

- Kombinationen af teoretisk og eksperimentelt arbejde gør os i stand til at udvikle avancerede computermodeller, så vi kan bidrage til at designe nye og energioptimale anlæg. NB Ventilations fysisk-opstillede anlæg muliggør også, at vores studerende lærer om sådanne nye teknologier, siger lektor Mads Pagh Nielsen fra Institut for Energiteknik.

Mange fordele for kunderne

For de mulige kunder er nogle af fordelene ved den udviklede anlægstype, at den grønne køling fungerer uden brug af kølegasser og kompressorer. Der er ikke tale om et traditionelt køleanlæg, så en almindelig ventilationstekniker kan yde den nødvendige service.

ELFORSK-projektet slutter nu, men NB Ventilation fortsætter for egen regning med at måle på anlægget på Aalborg Universitet. Solide data er afgørende for et godt salg, og NB Ventilation vil gerne have driftserfaringer fra endnu en sommer som dokumentation for plusser og eventuelle minusser ved den valgte løsning.

- Der er også flere studiegrupper, der laver projekter med udgangspunkt i anlægget, og det er vi rigtig glade for. Projektet er ikke tophemmeligt, så vi er åbne om data til de studerende. Folk er også mere kreative, når der ikke er begræsninger – og vi får nyttig viden og erfaringer, siger Buster Nissen.

Første men ikke sidste gang

NB Ventilation er en virksomhed med ca. 35 ansatte, og ifølge Buster Nissen havde han og hans kolleger næppe kastet sig over denne teknologiudvikling, hvis det ikke var for opfordringen fra Teknologisk Institut. Kreativitet drukner ofte i hverdagen, påpeger salgschefen.

- Faktisk er det første gang, vi er med i den slags. Det er bestemt ikke sidste gang, vi gør det, men fremover skal vi ikke været projektleder. Som mindre virksomhed er vi ikke gearet til det, erkender Buster Nissen fra NB Ventilation, der har ambitioner om at vækste så meget, at der kan blive råd til få en udviklingsafdeling.

Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut påpeger, at markedet for ventilationsanlæg er vokset voldsomt de seneste 10-20 år, og han forventer, at væksten i antallet af klimaanlæg vil fortsætte. Tendensen ikke mindst i Europa går fortsat i retning af bedre isolerede boliger, større vinduer og mere fokus på indeklima.

- Den nye løsning er et oplagt alternativ til traditionel kompressorkøling på skoler og kontorbygninger – herunder ikke mindst ved energirenoveringer, siger Christian Drivsholm og nævner, at køleløsningen også i flere tilfælde kan bruges til eftermontage i eksisterende ventilationsanlæg uden køling.

Vigtigt for 70 procents målet

Chefkonsulent Richard Schalburg fra ELFORSK/Dansk Energi glæder sig over, at der nu kommer en ny, energieffektiv teknologi i anvendelse.

Hvis Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % frem til 2030, bliver der brug for elektrificering og mange klimavenlige teknologier. Den grønne køleteknologi er et godt eksempel, og jeg glæder mig til at se, om markedet tager løsningen til sig
chefkonsulent Richard Schalburg, ELFORSK/Dansk Energi

- Hvis Danmark som krævet af regering og folketing skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem til 2030, bliver der brug for elektrificering og mange klimavenlige teknologier. Den grønne køleteknologi er et godt eksempel, og jeg glæder mig til at se, om markedet tager løsningen til sig, siger Richard Schalburg.

Han ser projektet som et godt eksempel på noget af det, ELFORSK rigtig gerne vil: At samarbejde mellem vidensinstitutioner og små/mellemstore virksomheder.

NB Ventilation og Teknologisk Institut er med input fra deres partnere ved at lægge sidste hånd på afslutningsrapporten, der vil blive gjort tilgængelig snart.

Faktaboks

Målet med projektet ’Adiabatisk køling til decentrale ventilationsanlæg’ har været at udvikle og langtidsdemonstrere et mindre decentralt ventilationsaggregat med en kapacitet på op til 1.600 m³/h, hvor en overfladebelagt (coatet) aluminiumsmodstrømsveksler med høj varmegenvinding er kombineret med indirekte adiabatisk køling med vand.

Ventilationsaggregatet har ventileret og kølet et enkelt klasseværelse – og kan bruges på et tilsvarende kontormiljø med relativ stor varmebelastning.

Med anlægget erstattes drift- og installation af traditionel kompressorkøling baseret på kølemidler og med et højt elforbrug. Dette gør, at ventilationsaggregatet er ideelt til komfortkøling og lovligt kan anvendes i offentlige bygninger, hvor kompressionskøleanlæg ikke er tilladt uden kommunal tilladelse.

 

Materialer