Udvikling af energibesparende lys, der understøtter helbredelse, sundhed og trivsel på hospitaler - forprojekt

Projektperiode: 2012 - 2016
Bygninger
Bygningers orientering i forhold til verdenshjørner og dagslys 344-047

Vigtigheden af bygningers orientering i forhold til verdenshjørner og dagslys. Illustration af Carlo Volf. 

Lysets indvirkning på hjernens kemi er derfor en ikke uvæsentlig faktor i dagligdagen og man kan ligefrem tale om sundt og usundt lys. I hospitalssektoren, hvor patienterne i forvejen er ramt af en forringet sundhedstilstand vil det være særdeles oplagt at anvende denne viden til at få patienterne hurtigere i bedring til såvel nationaløkonomisk gavn som til patientens gode.

Resultat

Nyere forskning har vist, at lys har en afgørende betydning for menneskers sundhed og trivsel ikke mindst på grund af den direkte sammenhæng mellem syntese og segregering af neurotransmittere som serotonin og melatonin og lyspåvirkning.

Lysets indvirkning på hjernens kemi er derfor en ikke uvæsentlig faktor i dagligdagen og man kan ligefrem tale om sundt og usundt lys. I hospitalssektoren, hvor patienterne i forvejen er ramt af en forringet sundhedstilstand vil det være særdeles oplagt at anvende denne viden til at få patienterne hurtigere i bedring til såvel nationaløkonomisk gavn som til patientens gode.

Etableringen af de nye supersygehuse giver en unik mulighed for at tilvejebringe lysmæssige foranstaltninger, der netop på optimal vis understøtter helbredelse, sundhed og trivsel til såvel patienters som de mange ansattes gavn, samtidig med, at der opnås markante elbesparelser til belysningen.

Desværre må man konstatere, at i de store super-sygehus-projekter er lyset på nuværende tidspunkt langt fra tænkt ind, som en sundheds-støttende/fremmende teknologi, men mere som et nødvendigt onde. Ethvert hospital har som hovedmål at reetablere velvære for sygdomsramte mennesker, men tjener samtidig som en arbejdsplads for en stor gruppe ansatte i sundhedssektoren, hvis indsats og succes i det daglige virke også er funderet i trivsel og velvære på deres arbejdsplads.

Ansatte med natarbejde er særlig udsatte for uhensigtsmæssig belysning, pga. den unormale døgnrytme. Ved at optimere lyset, både spektralt og i intensitet, i forhold til personalets døgnrytme, blev arbejdsmiljøet markant forbedret for denne gruppe mennesker.

LED teknologien er særlig velegnet til anvendelse i sådanne lyssystemer, da de har muligheder for fleksibel spektral tuning samt dæmpning, har lang holdbarhed og er meget energieffektiv. Det er oplagt at anvende viden om disse humanbiologiske effekter af lys og viden om frembringelse af effektivt kvalitetslys baseret på LED til at give fremtidens hospitaler endnu en dimension af optimering, nemlig i forhold til lyset.

Som udgangspunktet er vi mennesker mest følsomme overfor lys når vi er syge. I en sygdomstilstand betyder de primære sanseindtryk mere for vores velbefindende end når vi er raske - vi bliver med andre ord mere følsomme over for bl.a. lys og lyd.

Fundamentale virkninger ved lyset er med til at skabe orientering i de ellers uvante og ofte stressende hospitalsomgivelser. Lyset kan være med til at berolige os, lige som lys kan være med til at stresse os.

Nærværende projekt er et forprojekt, der har til formål at: realisere et afgørende nationalt projekt, der sikrer at fremtidens sygehuse udnytter det helt væsentlige potentiale lys har for at blive en aktiv del af helbredelsesprocessen i hospitalssektoren til glæde og gavn for såvel patienter som personale.

En belysning der tager højde for den menneskelige perception når vi er svagest, tager også hensyn til den menneskelige perception når vi er raske. Vi kan altså generelt lære meget af at arbejde med lyset på et hospital, og det forventes, at mange af de erfaringer der indhentes i arbejdet med hospitalslys kan overføres til andre bygningstyper og arbejdspladser, fx skoler, institutioner, m.fl.

Mere information

Projekt nummer

344-047

Projektansvarlig
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektdeltagere

Aarhus Universitetshospital
DTU Fotonik
Arkitektskolen Aarhus

Økonomi

Bevillingsår
2012
Tilskud
Kr. 693.036
60%
Egenfinansiering
Kr. 469.830
40%
Total budget
Kr. 1.162.866
Timer
1.235