Udvikling af en dynamisk og fleksibel tag and trace model til energi- og driftsoptimering på Regionshospitalet i Horsens

Projektperiode: 2011 - 2013
Bygninger
Hospitalsenge

Foto: Pixabay

Men en af projektets konklusioner er, at det på nuværende tidspunkt ikke vil være muligt at udnytte tag-and-trace løsninger til energistyring, da teknologierne ikke er modne teknologisk og økonomisk med hensyn til de databehov, der vil være.

Projektbeskrivelse

Der udvikles trådløs kommunikation, baseret på tag and trace løsninger, der skal bidrage til at optimere samspillet mellem energistyring, vedligehold og ressourceanvendelse på Regionshospitalet i Horsens. Identifikation af muligheder og potentialer for udviklingen af en trådløs kommunikationsløsning gennem tag-and-trace teknologi, der kan sammenholde og skabe synenergi mellem hospitalets interne logistik, energiforbrug og vedligehold.

Resultat

Der er blevet kortlagt en lang række teoretiske potentialer for optimering af energistyring, medarbejder-flow og udstyr igennem projektforløbet:

Dynamisk energistyring

Kortlægningen af potentialerne i optimering af energistyring viser, at der primært kan optimeres vha. af tag-and-trace, når de ældre anlæg er blevet udskiftet, og en moderne anlægsinfrastruktur er på plads. Se mere explicitte bemærkninger under effekt. 

Medarbejder-flow – defineret som ”antal skridt”

Kortlægningen af potentialerne i optimeringen af medarbejder-flow forstået som ”antal skridt” viser ved relativt simple beregninger potentialer for besparelser i antal skridt, i omegnen af 10-15 mandår for ca. 2/3 af hospitalets samlede antal ansatte. Der er her ikke tale om besparelser i antallet af personalet, men om besparelser i antal skridt, der vil bidrage til at frigøre tid og ressourcer til mere værdiskabende aktiviteter.

Udstyr

Omdrejningspunktet for udstyrsanalysen har været en kortlægning i potentialerne for sporing af udstyr, med henblik på en understøttelse af hospitalets eksisterende vedligeholdssystem. Der kan ikke som sådan identificeres kvantitative potentialer ved optimering af vedligeholdet af udstyret, men der kan gennem inddragelse af eksisterende erfaringer fra andre projekter identificeres et overordnet potentiale for besparelser på ca. 1.000.000 kr./årligt i anskaffelser.

Lokaler

Som en sidegevinst har projektet vist, at areal og lokaleudnyttelsen - afhængig af lokalernes anvendelse til kontorer, akutafdelinger, sengeafsnit mv. - er meget varierende, hvilket har stor betydning for fastlæggelse af driftsstrategier. Større kendskab til lokalebelastningerne kan give hospitalets ledelse bedre muligheder
for at tilrettelægge anvendelsen af lokalerne optimalt. F.eks. gennem afvejning mellem muligheder for udvidelse/nedlæggelse af behandlingsaktiviteter set op imod driftsomkostninger, og især medvirke til at danne et mere eksakt grundlag til vurdering af hospitalets fremtidige udbygningsbehov. 

Der er rig mulighed for at teste med de kommende teknologier og software styresystemer. Lige nu er regionen i udbud, hvorfor vi ikke kan komme videre med tracking generelt, men det er på tegnebrættet.

Nye hospitaler vil med fordel kunne skele til arealudnyttelsen, samt til energiforbrug. På HEH vil vi således arbejde aktivt videre med de mange perspektiver, der ligger i tracking, særligt når det bliver koblet til drift, udnyttelse og flow. Desuden benyttes tallene, når der laves projekteringer for tilbygning og ombygning.

Men en af projektets konklusioner er, at det på nuværende tidspunkt ikke vil være muligt at udnytte tag-and-trace løsninger til energistyring, da teknologierne ikke er modne teknologisk og økonomisk med hensyn til de databehov, der vil være.

Samtidig vil driftsstrategien være meget svær at optimere med udgangspunkt i hospitalets eksisterende anlægsinfrastruktur. Imidlertid vil tag-and-trace inden længe give mulighed for at skabe en unik platform, der kan hjælpe til at synliggøre, styre og lede mange af organisationens strategiske fokusområder.

Da systemet principielt kan kobles på alle bevægelige elementer, personer og udstyr og hermed understøtte kommunikation og dokumentation, kan brugsmulighederne virke utallige.

Det overblik, der kan opnås med Dynamisk energistyring, bliver en helt ny måde at arbejde med energistyring på. Via et udbygget tag-and-trace system bliver det muligt løbende at sammenkoble energiforbrugene med belastningen (aktiviteterne) på hospitalet. Herved får man et helt nyt og optimeret udgangspunkt for energioptimering, energioptimal drift og effektiv arealudnyttelse, en hjørnesten i hospitalers facility management.

Mere information

Projekt nummer

343-014

Projektansvarlig
Regionshospitalet Horsens

Projektdeltagere

Vesko ApS
NRGi Rådgivning A/S

Økonomi

Bevillingsår
2011
Tilskud
Kr. 1.932.500
62%
Egenfinansiering
Kr. 1.195.000
38%
Total budget
Kr. 3.127.500
Timer
3.500