Udvikling og afprøvning af Energy Frames som Foldeskodder

Projektperiode: 2016 - 2018
Bygninger
Foldeskodder Art Andersen 348-019

Illustration af Energy Frames som foldeskodder. Foto: Projektgruppen. 

Projektet bygger videre på et eksisterende facadesystem udviklet af Art Andersen, Energy Frames, som er et system bestående af forskellige isolerende og solafskærmende rammemoduler, der bevæges uden på facaden ved hjælp af et patenteret træksystem.

Projektbeskrivelse

Projektet er en videreudvikling af facadesystemet Energy Frames, som er et system bestående af forskellige isolerende og solafskærmende rammemoduler. Videreudviklingen består i, at det dynamiske facadesystem skal udgøres af foldeskodder, der dels kan monteres direkte på eksisterende vinduer og dels produceres som tilbehør til nye vinduer. Skoddernes funktionalitet skal testes og det skal eftervises, at bygningers behov for tilført energi kan reduceres med 20 - 50 % sammenlignet med bygninger med passive facader. Energireduktionerne sker ved anvendelse af teknologier inden for opvarmning, køling, ventilation og belysning.

Resultat

Projektet bygger videre på et eksisterende facadesystem udviklet af Art Andersen, Energy Frames, som er et system bestående af forskellige isolerende og solafskærmende rammemoduler, der bevæges uden på facaden ved hjælp af et patenteret træksystem.

De eksisterende Energy Frames er primært udviklet til kontor-, erhvervs- og institutionsbyggeri, der i de fleste tilfælde har plane facader. Med de nye foldeskodder udvides anvendelsesområdet og dermed det potentielle marked markant, idet disse også vil kunne anvendes på de fleste boligtyper.

Ifølge notatet Strategi for energirenovering af bygninger. Vejen til energieffektive bygninger i fremtidens Danmark fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet bliver mere end halvdelen af energiforbruget til opvarmning i bygninger i 2011 anvendt i enfamiliehuse (parcelhuse, række/kædehuse og stuehuse), og tilsammen stod boligerne for mere end 70 % af energiforbruget til opvarmning.

Boligerne og ikke mindst parcelhusene er derfor et centralt område for energirenovering. Der er dog også et betydeligt overforbrug af energi i den offentlige sektors bygninger og i bygninger inden for privat handel og service og dermed også et potentiale for at reducere energiforbruget i disse bygningssegmenter.

For nye bygninger drejer det sig i lige så høj grad om at kontrollere sol- og lysindfald optimalt, og her er besparelsespotentialet - i forhold til passive facader - nogenlunde ligeligt fordelt på varme, ventilation/køling og belysning.

Det samlede, teoretiske besparelsespotentiale svarer alt i alt til op imod 25 % af det samlede energiforbrug til bygninger eller ca. 10 % af Danmark samlede forbrug. Vurderingen af et realiserbart potentiale vil naturligvis helt afhænge af i hvilken grad kendskab og viden om mulighederne ved dynamiske facader kan udbredes til de projekterende, til bygherrer og til det politiske system. Men den vigtigste forudsætning for at udbrede denne viden, er at der kan dokumenteres markante energibesparelser i virkeligt byggeri.

En kritisk barriere

I praksis har det imidlertid ofte vist sig, at det er en barriere for systemets anvendelse, at der kræves et ’parkeringsareal’ for skodderne, når de er trukket fra vinduerne. Projektet vil overkomme denne barriere ved at udforme elementerne som foldeskodder, der et koblet til det enkelte vindue, og som kan foldes sammen, enten lodret eller vandret, langs en eller to af vinduets kanter. Den nye skodde skal have de samme funktionaliteter, som den plane skodde, og samtidig arbejdes der videre med systemets understøtning af naturlig ventilation, der kombineres med udnyttelse af skoddens støjdæmpende egenskaber.

Fokus

Der er fokus på at skabe en skoddetype, der lukker helt tæt og giver en forøget varmeisolering i lukket tilstand, og som fylder mindst muligt når skodden er åben og foldet sammen langs vinduets kant(er). Både i åben og i delvis lukket tilstand vil skodden fungere som ventilationselement med en markant dæmpning af trafikstøj. I lukket og delvis lukket tilstand skal skodden samtidig fungerer som solafskærmning, der tillader et relativt frit udsyn, samtidig med at der skærmes af for direkte solindfald

Med udgangspunkt i de principper for foldeskodder, som Art Andersen tidligere har udviklet, primært som solafskærmninger og elegante facadelukninger, er der udviklet en ny foldeskodde. I udviklingen har der været fokus på tre vigtige funktioner, nemlig foldeskodden evne til at:

  1. forbedre isoleringsevnen af vinduespartier,
  2. dæmpe støjen fra trafikstøj i lukket, delvist lukket samt åben position samt
  3. give mulighed for naturlig ventilation, samtidig med at støjen udefra dæmpes betydeligt.

De indledende tests og analyser på arbejdsmodellerne foregik i værkstedet hos Art Andersen, understøttet af beregninger, som primært gennemførtes af Rambøll. Udviklingen har været baseret på beregninger funktionstests i laboratoriet og mere systematiske afprøvninger af tæthed og lyddæmpning. Tæthedsprøvningerne er foretaget af Rambøll Danmark, mens de akustiske målinger blev foretaget af Sweco Danmark A/S.

Mere information

Projekt nummer

348-019

Projektansvarlig
Art Andersen ApS

Dokumenter

Projektdeltagere

BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
Rambøll A/S

Økonomi

Bevillingsår
2016
Tilskud
Kr. 1.400.050
71%
Egenfinansiering
Kr. 573.672
29%
Total budget
Kr. 1.973.722
Timer
2.500