PIEM PowerPack i em-udsug

Projektperiode: 2017 - 2018
Industri

Em-udsug. Foto: Projektgruppen.

Projektet har afprøvet en ny teknologi – en Power Pack, som kan reducere aflejringen af fedt i emudsug. Efter montering af en Power Pack har der ikke været behov for at foretage en egentlig rensning, men kun behov for at skifte filtre og rengøre bundbakken overfladisk. 

Projektbeskrivelse

Projektets indhold og relevans er at dokumentere en ny teknologis evne til at reducere aflejringer af fedt i em-udsug fra industrikøkkener og bestemme konsekvenserne for energiforbruget. Em-udsugets opgave er at fjerne sundhedsskadelige dampe fra forarbejdning af fødevarer ved stegning og friturekogning. Det er imidlertid et stort problem at fedtpartiklerne, der er indeholdt i emmen, afsættes ikke alene i fedtfiltre, men også i kanaler, varmevekslere og ventilator. Det deponerende fedt udgør en brandrisiko og det nedsætter virkningsgraden af ventilator og varmevekslere, samt reducerer luftmængden ved at øge tryktabet i kanalerne. Det er nødvendigt jævnligt mekanisk at fjerne fedt-aflejringerne. Dertil kræves store mængder rengøringsmiddel og arbejdskraft, hvilket gør det bekosteligt at servicere anlæggene. Effekten måles på en række parametre før og efter rensning af anlæg og montering af den ny teknologi: Luftmængde, ventilatorenergiforbrug, temperatur før og efter varmeflade og varme-genvindingsveksler, både primær og sekundær side, samt mængden af deponeret fedt. Disse data måles løbende og analyseres sammen med energiforbruget til både el og varme. Endvidere måles fedtpartikler i køkkenet, med hensyn til antal, størrelse og fordeling. Tilsvarende målinger fortages i kanalsystemet. På denne måde kvantificeres effekten både med hensyn til det primære formål for em-udsuget og de energi- og servicemæssige omkostninger.

Resultat

Projektet har afprøvet en ny teknologi – en Power Pack (PP) – der har mange anvendelser, og en af dem er at reducere aflejringen af fedt i emudsug.

Der er stor interesse for at finde effektive teknologier, der kan løse problemet med fedt i ventilationsanlæg i køkkener i hotel- og restaurationsbranchen – bl.a. på grund af de store serviceomkostninger, der er forbundet med mekanisk fjernelse af fedt med henblik på at minimere brandrisikoen.

Projektet har vist, at der efter montering af en PP ikke har været behov for at foretage en egentlig rensning, men kun behov for at skifte filtre og rengøre bundbakken overfladisk. Der er således sparet udgifter til at rengøre anlæg og kanalsystem. Det har ikke været muligt at dokumentere potentialet for at spare energi i projektet.

Projektet har vist, at der efter montering af en Power Pack ikke har været behov for at foretage en egentlig rensning, men kun behov for at skifte filtre og rengøre bundbakken overfladisk. Der er således sparet udgifter til at rengøre anlæg og kanalsystem.

En PP kan beskrives som en katalysator, der uden brug af elektricitet eller mekaniske dele har indvirkning på substanser – i dette tilfælde på nedbrydning af fedt i forbindelse med vanddamp. Selve funktionsprincippet af en PP er ikke fuldt forstået, men en vigtig parameter er, at den fungerer uden tilførsel af energi.

I projektet er funktionsprincippet ved en PP ikke blevet dokumenteret – der er udelukkende kigget på en PP’s virkning. Dog har rapportens forfatter fremsat en arbejdshypotese for virkningsprincippet – blandt andet for at indkredse indsatsområderne for fremtidige arbejder.

Følgende aktiviteter er gennemført i projektet

Partikelmåling

Indledningsvis blev mængde og sammensætning af partikelstørrelse i køkken og udsug målt for at kunne vurdere muligheden for at kategorisere effekten af PP på disse parametre. Det blev dog hurtigt konstateret, at det er vanskeligt at fastlægge en reference for målingerne. Det forventes, at mængde og størrelse af de udsugede partikler bliver påvirket af en PP, hvilket bør undersøges separat under kontrollerede laboratorieforhold.

Visuelle inspektioner og ventilations tekniske målinger

Anlægget er løbende blevet inspiceret, og trykfald og luftmængde er blevet bestemt. På grund af variationer i driftsparametrene er målingerne ikke tilstrækkeligt nøjagtige til, at ændringer i energiforbruget har kunnet bestemmes.

Analyse af fedtaflejringer

Analyser peger på, at PP medvirker til en katalytisk nedbrydning af fedtpartiklerne fra køkkenet, og at processen har sværere ved at nedbryde tungere bestanddele, hvilket i visse tilfælde kan give en rest i form af et hvidligt pulver.

Elektromagnetiske målinger

Det har ikke været muligt med en screening af de elektromagnetiske egenskaber at fastslå, hvilke funktionelle elementer der kunne være i spil for at forklare en PP’s funktion. 

Producenter af anlæg er begyndt at integrere PP-teknologien i deres produkter, men projektet har dog vist, at der er behov for en bedre forståelse af teknologien, således at teknologien kan målrettes, designes og dimensioneres til forskellige applikationer. Hidtil har der i meget høj grad været tale om en empirisk fremgangsmåde, som kan blive væsentligt styrket – blandt andet ved at udvikle målemetoder til at bestemme effekten af PP.

Der forestår således et betydeligt arbejde med at kortlægge, beskrive og kvantificere de forskellige effekter, som teknologien har.

Projektet er lavet i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Biotech Innovation, HJE Ventilation og en anlægsvært.

Mere information

Projekt nummer

349-056

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Dokumenter

Projektdeltagere

Biotech Innovation ApS
HJE Ventilation ApS
Tivoli A/S

Økonomi

Bevillingsår
2017
Tilskud
Kr. 497.264
57%
Egenfinansiering
Kr. 372.896
43%
Total budget
Kr. 870.160
Timer
1.100