Organisationspsykologi i energirådgivningen

Projektperiode: 2009 - 2011
Industri
Menneskers forskellighed

Foto: Pixabay

Resultaterne af evalueringen såvel som den øvrige tilbagemelding peger samstemmende på, at organisationspsykologi som fagområde opleves at bidrage positivt til energirådgivningens kvalitet og muligheder for at nå længere i arbejdet med virksomhederne, både på individ og teamniveau.

Resultat

Projektet har taget udgangspunkt i hypotesen om, at organisationspsykologiske kompetencer hos energirådgivere kan have en gavnlig effekt på succesen af energirådgivning til erhvervskunder.

Forskningsmetoden har været aktionsforskning: Projektet har løbende taget form og indhold efter de indhøstede og samskabte erfaringer blandt både projektgruppens konsulenter og de deltagende energirådgivningsvirksomheder.

Der blev afholdt et indledende seminar med et udsnit af energirådgivningssituationens ”system” med repræsentanter for de væsentlige aktører. Meget af den efterfølgende planlægning og gennemførelse af projektet tog udgangspunkt i resultaterne fra dette seminar.

OPERA projektet bestod af følgende tre hovedaktiviteter:

  1. Praksislæring: Praksislæring giver den enkelte energirådgiver mulighed for at blive klogere på sin rolle, sine styrker, kompetencer og udviklingsområder og på de udfordringer, som det konkrete samarbejde med kunderne indeholder. En ”praksislæring” består af to dele: en af projektets konsulenter deltager sammen med energirådgiveren i et kundebesøg som ”fluen på væggen”. Derefter gennemfører energirådgiver og konsulent en samtale om mødet, hvor de sammen undersøger hvad der fungerede godt, hvilke udfordringer der var og hvordan energirådgiveren så sin rollehåndtering og fremadrettede udviklingsmuligheder.
  2. Teamudvikling: Formålet med teamudviklingsseancerne er at udvikle og styrke team’ene i deres ”refleksive praksis” så de sammen kan reflektere over opgaver og samarbejdsrelationer for at kunne arbejde mere målrettet og effektivt i forhold til kunderne. De deltagende energirådgivnings-virksomheder gennemførte 2 teamudviklingsseminarer á 4 timers varighed med ca. 2 måneders mellemrum for hele virksomhedens energirådgiverteam samt ledelse. Indholdet i teamudviklingsseancerne blev planlagt i samarbejde med de enkelte virksomheder.
  3. Udviklingsseminar: Formålet med udviklingsseminaret er at introducere en række centrale organisationspsykologiske begreber og metoder. De enkelte redskaber introduceres, trænes og sættes i relation til jobbet som energirådgiver. Udviklingsseminaret fokuserer også på udvikling af ”refleksiv praksis”: hvordan disse værktøjer kan anvendes til en løbende udvikling og forbedring af både den individuelle rådgiverpraksis og den teamorienterede opgaveløsning. Der har deltaget 3 energirådgivningsselskaber i aktiviteterne.

Projektet blev efterfølgende evalueret gennem interview med de gennemgående energirådgivere og deres ledere. Sammenfattende kunne det konkluderes, at der i branchen er en generel interesse i og behov for organisationspsykologiske kompetencer, forstået som viden om samspil mellem kunde og rådgiverorganisation og for hvordan det kan udfoldes og håndteres i rådgivningsarbejdet og i rådgivningsmødet.

Resultaterne af evalueringen såvel som den øvrige tilbagemelding peger samstemmende på, at organisationspsykologi som fagområde opleves at bidrage positivt til energirådgivningens kvalitet og muligheder for at nå længere i arbejdet med virksomhederne, både på individ og teamniveau.

Mere information

Projekt nummer

341-036

Projektansvarlig
Preben Buhl Miljø- og Energiledelse

Dokumenter

Projektdeltagere

Ørsted A/S
Elro Erhverv A/S
Hasselager Organisationspsykologi ApS
NRGi Rådgivning A/S
AURA Rådgivning A/S

Økonomi

Bevillingsår
2009
Tilskud
Kr. 1.132.000
59%
Egenfinansiering
Kr. 780.500
41%
Total budget
Kr. 1.912.500
Timer
2.600