Isbanksystem med pulserende og fleksibel varmeveksler (IPFLEX)

Projektperiode: 2016 - 2017
Industri
Isbank system 348-043

Isen som dannes rundt om slangerne i brinen. Foto: Projektgruppen.

I projektet er der udviklet et nyt isbankkoncept. I stedet for et ofte anvendt system, hvor der dannes en iskappe omkring rør, er systemet udviklet således, at isdannelsen sker udvendigt på fleksible slanger.

Projektbeskrivelse

I projektet er der udviklet et nyt isbankkoncept. I stedet for et ofte anvendt system, hvor der dannes en iskappe omkring rør, er systemet udviklet således, at isdannelsen sker udvendigt på fleksible slanger. Brinen i disse slanger udsættes for et pulserende tryk, der giver en ekspansion af slangernes overflader, som derved medfører, at isen frigøres fra overfladen og stiger opad i isbanken. Systemets funktion er primært udviklet i forbindelse med mælkekøling, men vil også være velegnet i andre sammenhænge.Konceptet har en række fordele, og sammenlignes systemet med traditionelle kølebank-systemer, vil effektiviteten kunne forøges, hvis der kan opereres med en højere gennemsnitlig fordampningstemperatur, idet der ikke dannes en tyk iskappe på slangerne. Alternativt vil længden af slanger eller rør kunne reduceres. Omkostningerne vil også kunne reduceres, da der kan anvendes billigere materialer med færre samlinger. Systemet kan opbygges således, at islagerdelen er uafhængig af selve isproduktionen. Herved kan islageret gøres større, og der kan produceres is i længere tid. Det betyder, at lageret kan indgå i en smart grid sammenhæng eller der kan anvendes en mindre varme-pumpe, end hvis isen er fastsiddende på kobberrør som i traditionelle isbanksystemer. Det forventes, at varmepumpens effektivitet vil kunne forbedres med 5-10 % afhængigt af udformningen. Alternativt vil det være muligt at reducere produktionsomkostningerne på grund af billigere materialer og færre arbejdskrævende samlinger. Ydeevnen og funktionen ved isdannelse og isafgivelse er hovedsageligt belyst i projektet gennem eksperimentel forskning.

Resultat

I projektet er der udviklet et nyt isbankkoncept. I stedet for et ofte anvendt system, hvor der dannes en iskappe omkring rør, er systemet udviklet således, at isdannelsen sker udvendigt på fleksible slanger.

Brinen i disse slanger udsættes for et pulserende tryk, der giver en ekspansion af slangernes overflader, som derved medfører, at isen frigøres fra overfladen og stiger opad i isbanken. Systemets funktion er primært udviklet i forbindelse med mælkekøling, men vil også være velegnet i andre sammenhænge. 

Konceptet har en række fordele, og sammenlignes systemet med traditionelle kølebank-systemer, vil effektiviteten kunne forøges, hvis der kan opereres med en højere gennem-snitlig fordampningstemperatur, idet der ikke dannes en tyk iskappe på slangerne. Alternativt vil længden af slanger eller rør kunne reduceres. Omkostningerne vil også kunne reduceres, da der kan anvendes billigere materialer med færre samlinger. 

Systemet kan opbygges således, at islagerdelen er uafhængig af selve isproduktionen. Herved kan islageret gøres større, og der kan produceres is i længere tid. Det betyder, at lageret kan indgå i en smart grid sammenhæng eller der kan anvendes en mindre varme-pumpe, end hvis isen er fastsiddende på kobberrør som i traditionelle isbanksystemer. 

Det forventes, at varmepumpens effektivitet vil kunne forbedres med 5-10 % afhængigt af udformningen. Alternativt vil det være muligt at reducere produktionsomkostningerne på grund af billigere materialer og færre arbejdskrævende samlinger. 

Ydeevnen og funktionen ved isdannelse og isafgivelse er hovedsageligt belyst i projektet gennem eksperimentel forskning.

Mere information

Projekt nummer

348-043

Projektansvarlig
Teknologisk Institut

Projektdeltagere

Rø-Ka Industri A/S
Primo Danmark A/S
Alfa Laval Nordic A/S

Økonomi

Bevillingsår
2016
Tilskud
Kr. 624.735
53%
Egenfinansiering
Kr. 556.805
47%
Total budget
Kr. 1.181.540
Timer
1.500