Fuldskala demonstration af termoaktive konstruktioner, fase 3: Demonstration, evaluering og formidling

Projektperiode: 2006 - 2008
Bygninger
Middelfart Sparekasse

Middelfart Sparekasse, som er opført med termoaktive konstruktioner. Foto: Projektgruppen.

Termoaktive konstruktioner er på mange måder en optimal og nødvendig løsning, der ikke kun minimerer elforbruget til køling og ventilation, men også har store fordele i form af forbedret indeklima samt på sigt store totaløkonomiske gevinster.

Projektbeskrivelse

På baggrund af et pilotprojekt på DTU bliver Middelfart Sparekasses nye hovedsæde på 4.900 m2 projekteret for anvendelse af termoaktive konstruktioner. Målet er at reducere elforbruget til køling og ventilation med 80 % og dermed gøre det lettere for nyt erhvervsbyggeri at leve op til de skærpede energikrav.

Resultat

Det primære formål var at demonstrere princippet i praksis: Termoaktive betondæk, der aktivt påvirker bygningskonstruktioner med et integreret system, som køler bygningen for eksempel ved brug af udeluft, grundvand eller havvand. I løbet af natten fjerner kølevandet, som typisk er 19°C, "overtemperaturen", som konstruktionerne (den termiske masse) har akkumuleret i løbet af dagen. Og fordi plasticslangerne er placeret i loftskonstruktionen, vil afkøling ikke have en betydelig påvirkning på gulvet ovenover. Termoaktive dæk kan også bruges til opvarmning.

Fordelen er, at vandet kun skal opvarmes til 30°C sammenlignet med ca. 60°C i almindelige radiatorsystemer, selvom disse dog kan bruges til supplerende opvarmning. Det er dokumenteret, at det med termoaktive konstruktioner er muligt at opnå en konstant køleydelse på mindst 30 W/m² selv med nedhængt loft, der dækker 70-80% af arealet op mod undersiden af termodækket.

Termoaktive konstruktioner er på mange måder en optimal og nødvendig løsning, der ikke kun minimerer elforbruget til køling og ventilation, men også har store fordele i form af forbedret indeklima samt på sigt store totaløkonomiske gevinster.

Med brugen af TABS på kontorarbejdspladser undgås endvidere de typiske indeklimagener forbundet med luftkøling og ventilation (træk, støj, støv), og i byggeri med naturlig ventilation undgås de for store temperatursving over dagen, hvilket i begge tilfælde resulterer i øget produktivitet.

Med termoaktive termodæk er der mulighed for en lavere anlægspris end konventionelle løsninger, fordi merudgiften til etagedæk og styring opvejes af besparelser på de tekniske installationer (ventilation, køleanlæg, automation etc.). Bygherren får større dispositionsfrihed til sit bygningsdesign, fordi energibesparelsen gør det lettere at opfylde energikrav til nybyggeriet.

Projektet blev sammen med projekt 343-011 nomineret til ELFORSK Prisen 2013. 

Økonomi

Bevillingsår
2006
Tilskud
Kr. 1.250.000
67%
Egenfinansiering
Kr. 615.671
33%
Total budget
Kr. 1.865.671
Timer
2.140